46

Rusland gepikeerd door Amerikaanse steun aan Syrisch verzet

Uitspraak Obama zou indruisen tegen onlangs in Genève gemaakte afspraken

President Obama heeft in een interview met ABC News laten weten dat het de Syrische coalitietroepen nu ook formeel erkend als legitieme vertegenwoordiging van het Syrische volk. Hiermee hopen ze de druk op Assad verder te verhogen.

Momenteel hebben onder andere Groot-Brittannië, Frankrijk en Turkije de rebellen officieel erkend. De steun van de VS komt op een moment waarin rebellen klagen over het gebrek aan ondersteuning.

Volgens Obama vertegenwoordigt de oppositie genoeg geluiden en etnische groepen. Obama wil dat deze coalitie zich hard gaat maken voor een systeem waarin de rechten van minderheden en vrouwen worden gewaarborgd. Obama voegt daar wel aan toe dat het niet alle groeperingen steunt. Zo ziet hij ‘The Al-Nusra Front for the People of the Levant’ als een terroristische organisatie met een anti-Amerikaanse agenda.

Niet iedereen is even blij met de erkenning. Zo heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov laten weten dat de uitspraak van Obama indruist tegen de onlangs in Genève gemaakte afspraken. In die afspraken, die drie dagen geleden zouden zijn gemaakt, was afgesproken dat ook de huidige machthebbers mochten deelnemen aan een oplossing voor het conflict. Lavrov typeert de Amerikaanse beslissing als ‘onverwacht’. Verder verwacht Lavrov dat de VS zich ook expliciet gaan inzetten voor een gewapende zege van de nationale coalitie.

Rusland is voorstander van een gesprek met Assad en maakt een harder optreden via de VN momenteel onmogelijk. Rusland heeft een vetorecht in de VN-Veiligheidsraad.

De Morgen: Rusland verwijt VS woordbreuk in Syrië-conflict

Geef een reactie

Laatste reacties (46)