Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Rusland had huidig IS-probleem kunnen voorkomen'

  •  
16-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
427 keer bekeken
  •  
timmermans_ANP300.jpg
Zonder Russische blokkade Veiligheidsraad was IS-probleem er niet geweest
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans heeft maandag op een speciale Irak-top zware kritiek geleverd op Rusland. Volgens hem is de regering in Moskou voor een groot deel verantwoordelijk voor de opmars van IS in Syrië en Irak.
Als Rusland de Veiligheidsraad niet voortdurend had geblokkeerd op het moment dat actie was vereist, hadden we nu geen IS-probleem gehad.
Bijna dertig landen en organisaties waren aanwezig tijdens de top om te overleggen over een strategie tegen IS. Timmermans had voorafgaand aan het overleg zijn Russische collega Sergei Lavrov verteld dat IS eerder gestopt had moeten worden. Timmermans: “Juist Rusland heeft het onmogelijk gemaakt dat de Veiligheidsraad kon optreden.” Op de top waren bijna dertig landen en organisaties bijeen om de strategie te bespreken tegen de terroristen van de Islamitische Staat.
Ondanks de inzet van de VS om IS te stoppen blijft de terroristische organisatie oprukken in Irak en Syrië. Verschillende Westerse journalisten zijn vermoord, maar het is vooral de lokale bevolking die lijdt onder het illegale bewind.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.