139

Rusland helpt Maduro inkomsten uit olie weg te sluizen

Rusland helpt Nicolas Maduro, nog altijd president van Venezuela, de enorme opbrengsten uit de Venezolaanse olieverkoop weg te sluizen. Het oliegeld wordt ondergebracht bij de Russische Gazprombank, die in handen is van de Russische staat. Dit zegt Reuters op basis van bronnen en interne documenten die het persbureau heeft ingezien.

Het is een reactie op de financiële sancties die de Verenigde Staten twee weken geleden instelde tegen Maduro. De oppositie in het land, onder leiding van de zelfbenoemde, maar door steeds meer landen erkende president Juan Guaido, liet onlangs weten een nieuw fonds op te willen zetten om inkomsten uit de Venezolaanse olieverkoop in onder te kunnen brengen. Dat Maduro dit voor wilde zijn is zeer waarschijnlijk.

Na eerdere sancties, in 2017, werd het al lastiger om Venezolaanse oliegelden op internationale bankrekeningnummers te storten, maar waren er nog wel enkele mogelijkheden in zowel de Verenigde Staten als Europa om dat te omzeilen. Die tijd lijkt nu voorbij. Overigens hebben het Amerikaanse bedrijf Chevron, het Franse Total SA en het Noorse Equinor ASA nog altijd grote belangen in Orinoco Belt, het belangrijkste wingebied voor olie in Venezuela. PDVSA, de staatsoliemaatschappij van Venezuela, heeft hen laten weten een antwoord te willen op de vraag of ze doorgaan met investeren of dat ze zich terugtrekken uit het land.

Geef een reactie

Laatste reacties (139)