Laatste update 10:45
27

Rusland verlaagt straffen voor vrouwen slaan fors

Het Russische parlement staat op het punt een wet in te voeren die vrijwel alle vormen van huiselijk geweld decriminaliseert, met uitzondering van verkrachting en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Het voortaan oogluikend toestaan van mishandeling is het gevolg van een succesvolle lobby van ultraconservatieve politici in het land.

Momenteel staat op huiselijk geweld nog een gevangenisstraf van twee jaar, hoewel ook dat zelden wordt toegepast. Volgens de nieuwe wet worden er straks nog hooguit boetes van maximaal 500 euro of taakstraffen uitgedeeld. Alleen in het geval van botbreuken, zware hersenschuddingen of herhaaldelijke mishandelingen kan de straf zwaarder uitvallen.

Dat de strafmaat nu drastisch wordt verlaagd, is het gevolg van een aanbeveling van het Russische Hooggerechtshof om mishandeling onder burgers onderling minder zwaar te bestraffen. Het Hooggerechtshof vond wel dat er een uitzondering gemaakt moest worden voor huiselijk geweld, maar dat was tegen het zere been van de Russisch-orthodoxe kerk en conservatieve politici. Senator Yelena Mizulina liet optekenen dat het ‘minder erg is wanneer een man zijn vrouw slaat, dan wanneer die vrouw haar man vernedert’.

Mizulina, ook een van de drijvende krachten achter de wet die ‘homopropaganda’ strafbaar maakt, zei het onaanvaardbaar te vinden dat het mishandelen van een vreemde minder zwaar wordt bestraft, dan wanneer een man zijn vrouw of kinderen ‘disciplineert’. Eerder leek het Russische kabinet niet te bezwijken voor de protesten aangevoerd door Mizulina, maar dankzij een lobby van rechtse journalisten en actievoerders lijkt de regering van president Poetin nu alsnog overstag te gaan.

Human Rights Watch (HRW) heeft ontsteld gereageerd op het voornemen van de Russische regering. In een verklaring schrijft de Russische expert op het gebied van huiselijk geweld Yulia Gorbunova:

‘Het aannemen van deze wet is een grote stap achteruit voor Rusland, waar slachtoffers van huiselijk geweld al met enorme obstakels te kampen hebben bij het zoeken van hulp of gerechtigheid. Het wetsvoorstel om straffen voor huiselijk geweld te verlagen brengt de levens van de slachtoffers nog verder in gevaar’.

Uit cijfers van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat er dagelijks veertig vrouwen zo ernstig door hun echtgenoten mishandeld worden dat zij aan de gevolgen ervan overlijden. In totaal zouden in Rusland jaarlijks ruim 600.000 vrouwen worden mishandeld door hun partner.

Bron: Independent

Geef een reactie

Laatste reacties (27)