Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Rusland manipuleerde satellietbeelden MH17'

  •  
31-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
341 keer bekeken
  •  
MH17_300.jpeg
Een Brits onderzoekscollectief zegt bewijs te hebben dat Rusland satellietbeelden, die moesten aantonen dat Oekraïne vlucht MH17 had neergehaald, vervalst heeft
Het onderzoekscollectief Bellingcat plaatste zondag een onderzoek op hun website waaruit blijkt dat de door Rusland aangedragen satellietbeelden al in juni gemaakt zijn
Het Russische ministerie van Defensie liet op 21 juli vorig jaar satellietbeelden zien van Buk-raketwerpers van de Oekraïense luchtverdediging. Die stonden volgens de Russen op vuurafstand van vlucht MH17, die vier dagen eerder was neergehaald. Maar volgens het onderzoekscollectief Bellingcat  klopt hier dus niets van.
‘Bewijs’ Volgens het onderzoekscollectief zou een Buk-raketwerp zijn verplaatst, waardoor het lijkt alsof die actief was op 17 juli. Ook zouden er raketwerpers aan de beelden zijn toegevoegd, dichtbij de rampplek.
De verschillen tussen de echte beelden en de vervalste beelden zijn volgens Bellingcat onder meer te zien met Google Earth. De onderzoekssite concludeert dat alles wijst op een serie leugens van Russische kant om te verhullen dat pro-Russische rebellen een Russische Buk-raket hebben afgeschoten in de richting van vlucht MH17.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.