25

Rusland sluit Sotsji-activist op

Milieubeschermer veroordeeld tot 15 dagen cel 'wegens vloeken' ... Amnesty vreest dat voor drie jaar naar strafkamp wordt gestuurd

Nu de opening van de Olympische Winterspelen nadert neemt de repressie in Rusland toe om het commerciële megaspektakel geen ‘last’ te laten ondervinden van zoiets hinderlijks als demonstranten. Amnesty International slaat alarm over de arrestatie maandag van een Russische milieubeschermer die de verwoestingen heeft geopenbaard waarmee het ‘sportfestijn’ gepaard gaat.

Yevgeny Vitishko werd opgepakt toen hij van de stad Tuapse, op 70 kilometer van Sotsji, naar de Olympische Winterspelen wilde afreizen. Hij werd aangeklaagd wegens ‘vloeken in het openbaar’ en tot 15 dagen cel (de maximumstraf) veroordeeld die hij meteen moet uitzitten. Dat betekent dat de activist die openbaarde met hoeveel milieuschade de organisatie van de Winterspelen gepaard gaat, gedurende het grootste deel van het sportfeest gevangen zit. Amnesty meldde eerder over Vitishko:

Op 20 december 2013 veroordeelde een rechtbank in Tuapse, vlakbij Sotsji, Vitishko tot drie jaar celstraf. Hij zou een uitgaansverbod dat onderdeel was van een eerdere voorwaardelijke straf hebben genegeerd. Vitishko werd in 2012 veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk, omdat hij in november 2011 een hek zou hebben beschadigd. Vitishko had samen met andere milieuactivisten een hek in een beschermd natuurgebied omgebogen, omdat ze onderzoek wilden doen naar de illegale activiteiten die volgens hen daarachter plaatsvonden. De plaatsing van de hekken en de bouwactiviteiten op het terrein erachter waren volgens de activisten illegaal omdat op het terrein beschermde bomen werden gekapt om plaats te maken voor een gebouw. Vitishko heeft de illegale gebouwen bespoten met graffiti.

Zijn mede-activist is het land inmiddels ontvlucht en heeft asiel aangeboden gekregen in Estland. Amnesty vreest dat Vitishko na het uitzitten van zijn celstraf naar een strafkamp wordt gestuurd om de andere straf van drie jaar te ondergaan.

ABC: Environmental Activist Jailed During Olympics

Geef een reactie

Laatste reacties (25)