59

Rusland stelt boycot in op landbouwproducten

Russische toeristenindustrie stort in ... Poetin kondigt importverbod af voor producten uit landen die sancties invoerden

De situatie in Oost-Oekraïne biedt vooralsnog geen hoop. VN-directeur voor Humanitaire Operaties, John Ging, zei dinsdagavond in een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad dat de toestand er alleen maar verslechtert. Om meer slachtoffers te voorkomen, riep Ging op tot actie. De economische gevolgen van de aan Rusland opgelegde sancties beginnen nu ook indirect voelbaar te worden.

Updates onderaan

In veel gebieden in Oost-Oekraïne is de elektriciteit uitgevallen. Ook is er geen water meer en is veel medisch personeel vanwege de aanhoudende strijd met pro-Russische separatisten op de vlucht geslagen. In totaal zijn zeker al 1367 mensen omgekomen, zeker 285.000 sloegen op de vlucht.

De spoedvergadering van de Veiligheidsraad was bijeengeroepen door Rusland. “Ironisch”, aldus Groot-Brittannië, dat “Rusland een spoedvergadering belegt over een crisis die voornamelijk is veroorzaakt door henzelf.”

Gevolgen sancties worden nu voelbaar
De Russische toeristensector is sinds het uitbreken van de Oost-Oekraïnecrisis zo goed als ingestort, meldt verslaggever Kysia Hekster vanuit Moskou. Volgens Hekster zijn Russen bang dat ze niet welkom zijn in het buitenland. “Of dat het er zelfs gevaarlijk is.” Zo zijn er 30 tot 50 procent minder vakanties geboekt en gaat de ene na de andere touroperator failliet. Het zijn de indirecte gevolgen van de sancties die het Westen Rusland heeft opgelegd, schrijft NOS. Hekster:

Ze spreken hier over de totale ineenstorting van de toeristenindustrie. Niet omdat de reisbureau’s direct onder de sancties vallen, maar indirect heeft het wel te maken met de crisis in Oekraïne. Er zijn beelden van lange rijen wachtende mensen voor de reisbureau’s die hopen hun geld terug te krijgen. Tienduizend Russen zijn gestrand in het buitenland.

Rusland gaat nu opzoek naar een oplossing voor de crisis in de sector. Zo onderzoeken ze nu of reisbureaus meer onder overheidscontrole kunnen komen te staan.

Ook in Nederland zijn de indirecte gevolgen van de sancties voelbaar. “Ook nu al ondervindt de Nederlandse agrarische sector veel hinder van de ruzie met Rusland”, schrijft Trouw. Poetin zinspeelt op sancties tegen EU-landen, waardoor exporteurs terughoudend zijn met de export naar Rusland. Nico van Ruiten, voorzitter LTO Glaskracht, belangenvereniging van de glastuinbouw, legt uit:

Exporteurs zijn voorzichtiger met het exporteren van groente en fruit naar Rusland. Het is verse waar, ze willen niet met hun vrachtwagens bij de grens geweigerd worden omdat Rusland ineens een importverbod invoert.”

Die angst komt niet uit het niets opzetten. De Russische president Poetin heeft zjn ministers dinsdag de opdracht gegeven sancties te bedenken tegen EU-landen. In het verleden betroffen sancties steevast een importverbod op agrarische producten, schrijft Trouw.

Ook in Aalsmeer kijken ze angstig uit naar de sancties. 85 procent van de bloemen in Rusland worden uit Nederland geïmporteerd. Het is een groeiende sector die in vijf jaar tijd is verdubbeld. In totaal maakt de export naar Rusland maar 5 procent van de totale bloemen- en plantenexport uit, maar er zijn bedrijven die voor meer dan de helft afhankelijk zijn van Russische markt.

Update 18.00 uur:
President Poetin heeft een importverbod van een jaar afgekondigd voor landbouwproducten uit landen die sancties tegen Rusland hebben ingesteld. Daarnaast wordt de import van sommige (essentiële) producten de import beperkt in plaats van verboden. De boyot betreft hoofdzakelijk agrarische producten, levensmiddelen en grondstoffen. Hoe het importverbod exact zal worden ingevuld is nog niet bekend.

cc-foto: James Barwell

Geef een reactie

Laatste reacties (59)