Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rusland stuurde islamitisch extremisten naar Syrië

  •  
14-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
167 keer bekeken
  •  
poetin
Rusland heeft vanaf 2012 islamitisch extremisten van een paspoort voorzien zodat ze naar Syrië konden afreizen. Dat stelt persbureau Reuters op basis van eigen onderzoek. De opmerkelijke actie was bedoeld om te voorkomen dat er terreuraanslagen werden gepleegd tijdens de Olympische Winterspelen in 2014. Rusland kampt met een groot aantal islamitisch extremisten in Dagestan die weliswaar verslagen maar niet verdwenen waren. Naarmate de Spelen naderden nam de dreiging van een aanslag  toe.
Reuters heeft een aantal extremisten opgespoord die op deze manier via Turkije naar Syrië zijn gereisd waarbij het patroon steeds hetzelfde is geweest. Ze krijgen onverwacht een paspoort aangeboden door de veiligheidsdiensten en in sommige gevallen zelfs expliciet het advies naar Syrië te gaan. De bevindingen worden bevestigd door anonieme (ex-) medewerkers van de veiligheidsdiensten. De Russische overheid ontkent de werkwijze in alle toonaarden.
Volgens Reuters is op deze manier in een zeer grote groep Russische radicalen bij IS beland. Eind vorig jaar waren er meer dan 2900 Russen vertrokken naar als jihadreiziger. Russisch is onder de IS-strijders na Arabisch en Engels de meest gesproken taal.
Inmiddels is het beleid gewijzigd. De Russische strijdkrachten schieten de Syrische president Assad te hulp bij de strijd tegen de opstandelingen, waaronder IS.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.