6

Rusland voor nieuwe sancties tegen Iran

President Medvedev op voorwaarden akkoord met 'slimme' maatregelen, niet gericht tegen burgers. Hij zei dit in Frankrijk, waar hij grote wapendeal sloot

Rusland is voorstander van het opleggen van nieuwe sancties tegen Iran, als dat land niet meewerkt aan controle van zijn omstreden nucleaire programma. Dat zei de Russische president Dmitri Medvedev maandag in Parijs tijdens een bezoek aan Frankrijk.
Medvedev benadrukte wel dat nieuwe sancties een laatste optie zijn.

De Russische president hoopt dat het bewind in Teheran tijdig zal inbinden. Als dat niet gebeurt, dan kan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties volgens Medvedev besluiten Iran sancties op te leggen, zolang die niet nadelig uitpakken voor de burgerbevolking. Dit meldt Trouw dinsdag.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk willen nieuwe strafmaatregelen tegen Iran, omdat het land aan een atoomwapen zou werken. Dit vermoeden is onlangs uit uitgesproken in een rapport van het internationale atoomagentschap van de VN, het IAEA. Iran houdt  vol dat het nucleaire programma vreedzame doeleinden heeft, namelijk het opwekken van energie.

Tot nog toe voelden Rusland en China weinig voor nieuwe sancties tegen Iran.  Nu denken waarnemers dat China geen gebruik zal maken van zijn vetorecht in VN-veiligheidsraad, als Rusland zich uitspreekt voor sancties. Medvedev deed zijn uitlatingen maandag tijdens een gezamenlijke persconferentie met Nicolas Sarkozy, de president van Frankrijk. Hij was hier ook om een grote wapendeal te sluiten.

Lees hier meer

Foto: Flickr CC Downingstreet

Geef een reactie

Laatste reacties (6)