70

Rusland wakkert zorgen over 5G aan

Over de hele wereld maken mensen zich zorgen over 5G, de nieuwe mobiele technologie die nog sneller internet mogelijk moet maken. Die zorgen, onder meer over de gevolgen van 5G voor de volksgezondheid, privacy en vruchtbaarheid, worden aangewakkerd door Russische media die in het Westen actief zijn, zoals Russia Today (RT). Dat schrijft The Sydney Morning Herald.

RT heeft dit jaar een flink aantal keer aandacht besteed aan de gevaren van 5G. Daarbij heeft de zender een voorkeur voor afwijkende geluiden. Iets vergelijkbaars doet RT bij de berichtgeving over vaccinatie. Eerder dit jaar schreef The New York Times:

Het doel van Moskou is volgens experts om het Westen te destabiliseren door het vertrouwen te ondermijnen in democratisch gekozen leiders, instituties en de politiek. Daarom probeert RT tweedracht te zaaien en sociale tegenstellingen te vergroten. Het netwerk geeft een megafoon aan mensen met een kleine achterban en doet zo of het beide kanten van een onderwerp belicht.

Thierry Baudet
Ook in Nederland bestaan er zorgen over 5G. Enkele honderden mensen gingen vorige week maandag in Den Haag de straat op om te demonstreren tegen 5G. Ze droegen spandoeken mee met teksten als ‘5G = killing us softly’ en scandeerden leuzen als ‘Wij zijn geen proefdieren’.

De demonstranten hebben de aandacht van sommige politici. Zo wil Thierry Baudet een moratorium op de aanleg van 5G in Nederland. De FvD-leider wil eerst duidelijkheid over de gevolgen van 5G voor de volksgezondheid. In een deze zomer gepubliceerde video wijst hij op de ‘zorgwekkende resultaten’ voor het ‘vogelwelzijn in de omgeving van 5G-zendmasten’.

Volgens veel deskundigen is die angst onterecht. Zo verklaarde Monique Beerlage, algemeen secretaris bij het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid, vorige week tegen de NOS: “Er is geen reden om te veronderstellen dat 5G andere effecten in het lichaam of op de huid veroorzaakt dan de huidige mobiele netwerken.”

Cc-foto: CreepCreep / Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (70)