33

Rusland weer boos op Nederland

Russische premier Medvedev: Optreden Frans Timmermans bij protesten Oekraïne 'vorm van inmenging EU'

In Rusland zijn ze weer boos op Nederland. De Russische premier, Medvedev, noemt de komst van westerse ministers naar een demonstratie in Oekraïne ‘een vorm van inmenging van de EU’. Minister Timmermans bezocht met zijn Duitse collega-minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle, woensdagavond een plein in Kiev waar demonstranten hun tenten hebben opgeslagen en demonstreren tegen de Oekraïense regering.


Hoewel Medvedev erkent dat westerse leiders het recht hebben om met oppositieleiders in Oekraïne te spreken, zei hij in een interview met de Russische staatstelevisie:

Maar voor de deelname aan zulke manifestaties bestaat een simpele uitdrukking. Inmenging in binnenlandse aangelegenheden. Ik vraag me af hoe de Duitse regering zou reageren als de Russische minister van Buitenlandse Zaken zich zou mengen in een menigte die de regels in Duitsland overtreedt.”

Minister Timmermans verklaarde tijdens de demonstratie in Kiev tegenover NOS:

Ik heb net met een stel jonge mensen gesproken en ik vroeg: wat willen jullie nou eigenlijk? En het hele simpele antwoord is: leven zoals jullie. En ik vind dat ieder Europees land daar zelf een keuze in moet maken. Dat was ook mijn antwoord aan hen. Daar gaan wij niet over. Daar gaan jullie zelf over. En daar moeten jullie samen als Oekraïners uit zien te komen. En ik denk ook; zij zijn vol zelfvertrouwen. ze zeggen er komen steeds meer mensen naar dit plein. er komen steeds meer mensen die duidelijk gaan maken dat onze regering een Europese keuze moet maken. Ik vind dat mooi […] Ik praat even graag met de regering […] Ik ga hier niet naartoe om voor een of de andere partij te kiezen, maar alleen om ervoor te pleiten: los het samen op. Dan staan wij klaar om met jullie samen verder te gaan.”

Tienduizenden demonstranten kwamen op 21 november bijeen om te demonstreren tegen het beleid van de Oekraïense regering om geen handels- en samenwerkingsakkoord met de Europese Unie te sluiten. Volgens Europese leiders ziet Oekraïne onder druk vanuit Rusland af van samenwerking.

De Oekraïense oppositie heeft er vrijdag wederom voor gezorgd dat het parlement niet aan de slag kan gaan. Aanhangers van de Vaderlandpartij, de partij van oud-premier Joelia Timosjenko, stonden het de parlementsvoorzitter niet toe de vergadering te openen.

Vrijdag is een tweede proces tegen haar verdaagd. De zieke oud-premier kon vanwege ernstige rugklachten niet verschijnen.

NOS: Rusland veroordeelt “inmenging EU”

Geef een reactie

Laatste reacties (33)