109

‘Rusland wil Derde Wereldoorlog beginnen’

Oekraïense interim-premier Jatsenjoek hekelt Rusland ... Helikopter neergeschoten in Kramatorsk ... Russische troepen vlakbij Oekraïense grens

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne lijkt een kookpunt te hebben bereikt. De Oekraïense regering zette vrijdagochtend het ‘tweede deel’ in van een militaire operatie tegen separatisten in Oost-Oekraïne. Deze werd echter kort daarna gestaakt, nadat een helikopter neerstortte boven Kramatorsk. Kramatorsk ligt vlakbij Slavjansk, een stad die in handen is van pro-Russische milities.


In een live-uitzending op de Oekraïense televisie heeft interim-premier Jatsenjoek gereageerd met de opmerking dat Rusland ‘erop uit is om een Derde Wereldoorlog te ontketenen’. Volgens Jatsenjoek wil Rusland Oekraïne ‘militair en politiek’ bezetten en zo een conflict creëren dat zich zal verspreiden naar de rest van Europa:

Pogingen tot een militair conflict in Oekraïne zullen leiden tot een militair conflict in Europa.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft op tv-zender Russia Today gezegd dat Rusland zal terugslaan als Russisch grondgebied wordt aangevallen of als de belangen van Russische burgers worden geschaad: 

Als we worden aangevallen, zullen we die aanval zeker beantwoorden.

cc-foto: Twitter femeninna

Geef een reactie

Laatste reacties (109)