17

Rusland zet anti-terrorismecentrum op in Irak

Russen gaan samen met Irak, Iran en Syrië informatie over IS verzamelen

Rusland, Iran, Irak en Syrië hebben samen een informatiecentrum opgezet in Bagdad. Daar zou informatie verzameld worden over de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Het doel van het centrum is om informatie over IS te verzamelen, verwerken, samenvatten en analyseren. Volgens Russische media zou het centrum later gebruikt kunnen worden om eventuele militaire acties aan te sturen. 

Rusland zou volgens een Iraakse legerwoordvoerder bezorgd zijn om de duizenden Russen die in IS meevechten voor de oprichting van een eigen kalifaat. Ook zegt de minister van Buitenlandse Zaken Ibrahim al-Jafaari dat Rusland geen militair advies geeft. De komende drie maanden zal een hoog aangestelde Irakees de leiding krijgen over het centrum. 

Putin heeft al eerder zijn steun uitgesproken voor de Syrische president Bashar al-Assad. Ook vindt hij de pogingen van de internationale coalitie – onder leiding van de VS – om IS te bestrijden niet voldoende. Ondanks dat Amerika de bemoeienis van Rusland bekritiseert gaan Obama en Putin tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties deze week toch een mogelijke samenwerking bespreken. 

cc foto: Global Panorama

Geef een reactie

Laatste reacties (17)