69

Ruslands’ enige onafhankelijke nieuwszender in gevaar

Onafhankelijke Russische nieuwszender uit de lucht gehaald door toedoen 'machtig persoon' 

Persvrijheid is in Rusland ver te zoeken. Dat bleek ook deze week weer, toen verschillende kabelmaatschappijen opeens en zonder aanwijsbare reden de populaire onafhankelijke nieuwszender Dozhd TV (Regen TV) uit het zenderaanbod haalden.

Bij navraag naar de reden waarom de kabelmaatschappijen de zender van de buis hadden gehaald, konden ze niets meer zeggen dan dat ze orders hadden ontvangen van een ‘machtig persoon’ van wie ze de naam niet wilden vertellen, zo vertelt de eigenaar van de zender Alexander Vinokurov aan Buzzfeed. In een week tijd is de zender een groot deel van zijn inkomsten kwijtgeraakt. Als de situatie zo blijft, kan de zender niet blijven bestaan.

Het verhaal gaat dat de kabelmaatschappijen de zender wilden laten vallen vanwege een controversiële stemming die de zender uitzond. In die poll werd kijkers gevraagd of de Sovjet-Unie het bezette Leningrad niet hadden moeten overgeven aan de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meteen daarop kwamen advocaten op de kabelmaatschappijen af die lieten weten dat ze de zender moesten laten vallen.

Maar volgens de directeur van Dozhd speelt er iets heel anders. Hij denkt dat de opdracht tot het uit de lucht halen direct bij Poetin vandaan komt. Dozhd had namelijk net een reportage af waaruit blijkt dat beleidsambtenaren in Rusland veel luxere en duurdere woningen bezitten dan ze met hun salaris kunnen betalen.

Er is maar één manier waarop beslissingen in dit land zo snel genomen kunnen worden”, aldus de eigenaar van de zender.

De aanval op Dozhd komt niet op een onverwacht moment. Rusland is volop in het nieuws vanwege de Olympische Winterspelen en de protesten in Oekraïne. Poetin maakt zich zorgen om zijn imago en probeert er alles aan te doen het land zo goed mogelijk over te laten komen in de media.

Zo wees Poetin eind vorig jaar nog een nieuwe directeur aan voor het staatspersbureau. Die nieuwe directeur, Dimitri Kiseljov, staat bekend om zijn zeer conservatieve opvattingen. Zo zei hij een keer op televisie dat de organen van homoseksuelen niet geschikt zijn voor transplantatie en beter verbrand kunnen worden.

Dozhd werd in 2010 opgericht als een kleine internetzender en groeide uit tot een omroep met miljoenen kijkers. De televisiemakers van Dozhd zijn veelal jong en maken veel gebruik van hun mobiele telefoon, Twitter, Facebook en Youtube. In 2011 gingen honderdduizenden middenklassers de straat op om te protesteren tegen de derde termijn van Poetin. Dozhd deed er verslag van en had uit solidariteit met de actievoeders een wit lintje in de hoek van het televisiescherm. De groei van het aantal kijkers van Dozhd ging gelijk op met de groeiende weerstand tegen Poetin.

De zender houdt inmiddels acties op de overgebleven kanalen om zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen om te kunnen blijven bestaan. Sommige kabelmaatschappijen onderzoeken hoe groot het aantal opzeggingen is naar aanleiding van de boycot. Maar of ze Dozhd gaan terugnemen is vooralsnog onduidelijk. Volgens een van de presentatoren is er geen paniek: “We hebben het ergste inmiddels wel gehad. Erger dan dit kan het niet worden, dus het kan uiteindelijk alleen maar beter gaan.”

Lees het hele verhaal: ‘Russia’s Only Independent News Channel Faces Closure Under Kremlin Pressure

CC Foto: Facebook / Телеканал ДОЖДЬ

Geef een reactie

Laatste reacties (69)