Laatste update 13:17
73

Russen boos op Charlie Hebdo wegens kwetsende cartoons over vliegramp

De nieuwste uitgave van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo heeft de woede gewekt van Russen. Een online petitie waarin sancties tegen het blad, Frankrijk en de minister van Cultuur worden geëist, is in korte tijd al 2500 keer getekend.

In Charlie Hebdo steken cartoonisten de draak met de vliegramp op Eerste Kerstdag waarbij een militair toestel in de Zwarte Zee stortte. Alle 92 inzittenden kwamen om het leven, waaronder 64 leden van het wereldberoemde koor van het Rode Leger, ofwel Alexandrov Ensemble. In een van de cartoons wordt de spot gedreven met de doodsangsten die de slachtoffers hebben uitgestaan. “Repertoire Koor Rode Leger uitgebreid’ staat er bij een tekening van het neerstortend vliegtuig terwijl een koorlid een noodkreet slaakt. In een andere cartoon waarbij zangers op de zeebodem zingen voor vissen staat dat het koor nieuw publiek heeft aangeboord . Een derde constateert dat het jammer is dat president Poetin zich niet aan boord bevond.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie heeft de cartoons krachtig veroordeeld. Iedere aandacht voor de cartoons is volgens de woordvoerder ‘vernederend’ en ‘”als deze vorm van ‘kunstzinnigheid’ tekenend is voor de ‘Westerse waarden’ dan zijn zij die deze aanhangen gedoemd, in ieder geval tot een eenzame toekomst.”

 

beeld:
beeld: РИА Новости

Geef een reactie

Laatste reacties (73)