33

Russen lachen in hun vuistje om ‘sancties’

Rutte: Handelsmissie naar Rusland gaat gewoon door ... EU plaatst 21 Russen en Oekraïners op zwarte lijst ... VS stelt lijst met 11 namen op 

De Russen lachen in vuistje om de sancties die de VS en de EU hen hebben opgelegd. Maandag werd bekend dat de Europese Unie 21 Russen en Oekraïners op een zwarte lijst hebben gezet. De Amerikanen hebben een lijst met elf namen opgesteld. Deze Russen en Oekraïners krijgen een reisverbod; ze komen de EU en de VS niet meer in. Ook worden hun eventuele tegoeden bevroren. Maar Rusland is op zijn zachtst gezegd niet onder de indruk. De Russische president heeft dinsdag een conceptwet ondertekend die annexatie van het Oekraïense schiereiland mogelijk maakt.


Vicepremier Rogozin laat via Twitter weten zich niet druk te maken om de sancties:

Kameraad Obama, hoe zit het als je nooit een bankrekening of bezit in het buitenland hebt gehad?” Later voegt hij eraan toe: “Deze lijst is zeker opgesteld door een grapjas.

Vladislav Soerkov, ofwel ‘de grijze kardinaal van de Kremlin’, noemt het zelfs een eer om op de lijst te staan:

“Het enige dat me interesseert in de VS zijn Tupac Shakur, Allen Ginsberg en Jackson Pollock. Ik heb er geen bankrekeningen en hoef geen visum. Ik verlies hier niets op.

Ook de Russische beurs was niet onder de indruk: de beurs sloot met een aanzienlijke winst.

Het idee achter de maatregelen is het internationaal isoleren van Rusland. Het zijn niet de eerste sancties tegen Rusland, eerder werden de onderhandelingen over een handelsakkoord en een versoepeling van de visumplicht, opgeschort.

Ondanks de laconieke houding van de Russen, vindt premier Rutte het nog steeds niet nodig om een handelsmissie naar Rusland af te blazen. “Vooralsnog gaat dat allemaal door”, zei de premier in Pauw & Witteman. In mei gaat minister Kamp met bedrijven uit de olie- en gassector naar Rusland. Omdat de EU en de VS nog geen economische sancties hebben afgekondigd, kan de reis volgens hem gewoon doorgaan. Mocht Poetin de Krim niet opgeven, dan zijn economische sancties wellicht wel aan de orde: “De internationale gemeenschap moet een grens trekken. Ik zou het vreselijk jammer vinden als het nodig is, maar we zullen er niet voor weglopen”.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)