Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russen slaan terug en kondigen sancties tegen VS aan

  •  
20-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
oekraine.jpg
Update: VS breiden sancties uit ... Russisch lagerhuis keurt met overweldigende meerderheid wet goed … Angela Merkel dreigt met meer sancties
Donderdag heeft het Russische lagerhuis een wet goedgekeurd voor de annexatie van de Krim bij Rusland. Dat meldt onder meer persbureau Reuters. Hiermee is weer een stap gezet in de richting van de inlijving van de Krim. Rest alleen nog het Russische Hogerhuis. Naar verwachting zat dat vrijdag een soortgelijke stemming houden, waarna de ratificatie compleet zal zijn.
Vermoedelijk zal het Westen donderdagmiddag, op de top in Brussel, verdere sancties aankondigen tegen Rusland. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het Duitse parlement aangekondigd. Ook Obama heeft gezegd de druk op Rusland met meer sancties te willen opvoeren, maar de Amerikaanse president voelt niets voor militair ingrijpen.
Intussen hebben Oekraïense grenswachters de Krim verlaten. Zo’n duizend burgers zouden inmiddels het schiereiland hebben verlaten. Ze verhuizen naar regio’s op het vasteland, waaronder de steden Kherson en Mikolayiv.
In Oekraïne neemt de angst voor een Russische invasie in het oosten en het zuiden toe. De Oekraïense VN-ambassadeur Joeri Klimenko heeft dat donderdag aan een aantal andere diplomaten in Genève kenbaar gemaakt. Er zouden aanwijzingen zijn dat de Russen zich voorbereiden op een militaire interventie.
Een Russische diplomaat noemt de uitlatingen onzin. Volgens hem zal Rusland Ooost- en Zuid-Oekraïne nooit binnenvallen. Hij verwees hierbij naar de toespraak van president Poetin in het Kremlin dinsdag, waarin hij zei dat Rusland geen verdere deling van Oekraïne nastreeft.
Update 17.30
De Russen slaan terug. Voor het eerst sinds het begin van de Krimcrisis stelt het land sancties in tegen de VS. Dat maakte het Kremlin bekend direct nadat president Obama de nieuwe sancties tegen Rusland had aangekondigd.
Negen hoge Amerikaanse functionarissen en politici, waaronder de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigde John Boener en de Republikeinse senator John McCain komen het land niet meer in. Geheel in stijl van Russen, toonde McCain zich op Twitter niet onder de indruk van de maatregel.
De VS heeft vandaag bij monde van president Obama bekend gemaakt het inreisverbod voor personen die het beleid van de Russische president Poetin ondersteunen en uitvoeren, uit te zullen breiden. Ook worden eventuele banktegoeden in de VS bevroren. Verder maakte Obama de weg vrij voor sancties die belangrijke economische sectoren in Rusland zullen treffen, zoals mijnbouw, financiële dienstverlening, energiesector en defensie. Obama zei dat als het Kremlin niet snel kiest voor deëscalatie en de soevereiniteit van Oekraïne respecteert, ook deze sancties van kracht zullen worden.
cc-foto:  Sasha Maksymenko  

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.