Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russen vergiftigden Navalny met zelfde zenuwgif als ex-spion Skripal

  •  
02-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
Alexey_Navalny
Poetin-criticus Aleksaj Navalny is met dezelfde stof vergiftigd als Sergej Skripal en zijn dochter. Duitse onderzoekers troffen novichok aan bij de Russische oppositiepoliticus die vorige maand plotseling onwel werd nadat hij op het vliegveld van Tomsk een kopje thee had gedronken.
Navalny raakte in coma , maar volgens de Russische artsen was er geen sprake van een vergiftiging. Met veel moeite slaagde de Duitse organisatie Cinema for Peace erin om de Russische activist over te brengen naar Duitsland. Daar stelden de artsen al snel vast dat Navalny wel degelijk was vergiftigd. Nu blijkt dat dat is gebeurd met het zenuwgif novichok.
De voormalige Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Julia werden in maart 2018 vergiftigd in Salisbury. De twee overleefden de aanslag. Uit onderzoek bleek dat medewerkers van de Russische geheime dienst de aanval hadden uitgevoerd.
In een toespraak heeft Angela Merkel de moordpoging op Navalny scherp veroordeeld. De Duitse bondskanselier wil opheldering van de Russische autoriteiten. “De wereld wacht op antwoorden. De misdaad tegen Navalny is in strijd met de waarden en grondrechten waarvoor wij op de bres staan.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.