60

‘Russisch nepnieuws beïnvloedt publieke opinie’

Kajsa Ollongren, de minister van Binnenlandse Zaken, waarschuwt de Tweede Kamer dat Rusland de Nederlandse politieke besluitvorming en publieke opinie probeert te beïnvloeden. Ze doen dit volgens haar onder andere door middel van nepnieuws. ‘Nederland staat in het vizier van onder meer Russische inlichtingendiensten’ schrijft ze in een brief aan de Kamer. Volgens Ollongren zijn er Russische inlichtingenofficieren ‘structureel’ werkzaam in Nederland, ‘die zich in uiteenlopende geledingen van de samenleving begeven om onder valse vlag informatie te verzamelen die voor Rusland van belang is’.

De Russen gebruiken volgens Ollongren ‘ digitale middelen’ om invloed uit te oefenen op ‘besluitvormingsprocessen, beeldvorming en de publieke opinie’. Als voorbeeld geeft ze het MH17-proces, en een Russische nepsite die leek op een site van de Nederlandse overheid, waar informatie over de MH17 te vinden was. Dit voorbeeld is pijnlijk, gezien het recente schandaal rondom Pieter Omtzigt, die op een bijeenkomst voor de familie en vrienden van de 196 overleden Nederlandse MH17 slachtoffers valse informatie  verspreidde over de toedracht van de ramp, door middel van het opvoeren van een valse getuige.

Niet in alleen in Nederland wordt er gewaarschuwd voor de verspreiding van Russisch nepnieuws. Ook in Groot-Brittannië heeft de Britse premier Theresa May gewaarschuwd dat Rusland zich bemoeit met Britse verkiezingen. In een vlammende toespraak noemde ze de pogingen van Rusland ‘een bedreiging voor de internationale orde’.

Ik heb een hele simpele boodschap voor Rusland. We weten wat jullie aan het doen zijn. En jullie zullen niet slagen. Omdat jullie de weerbaarheid van onze democratieën onderschatten, de blijvende aantrekkingskracht van vrije en open samenlevingen, en de betrokkenheid van de Westerse naties bij de allianties die ons met elkaar verbinden. Het VK zal doen wat noodzakelijk is om onszelf te beschermen, en met onze bondgenoten samenwerken om hetzelfde te doen.

Een voorbeeld van de Russische manipulatie van Westers nieuws, is de foto van een vrouw die in maart 2017 over de hele wereld viral ging. Daarin was een vrouw te zien in een hoofddoek die met haar telefoon in haar handen langs een van de slachtoffers van de Westminster aanval loopt. Een account tweette de foto met de tekst: ‘Moslimvrouw heeft geen enkele aandacht voor de terreuraanslag, loopt nonchalant langs een stervende man terwijl ze haar telefoon checkt’ en de hashtags #PrayForLondon #Westminster #BanIslam. Het bericht en de foto werden door vele rechtse en extreemrechtse opiniemakers overgenomen:

Zowel de fotograaf als de vrouw zeiden dat de foto uit de context gehaald was, en dat ze juist extreem gechoqueerd was door de aanslagen en de verschrikkingen om haar heen. Het account dat de foto en het bijbehorende nepnieuws verspreidde, is door middel van het Amerikaanse onderzoek naar de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen geïdentificeerd als een Russisch nepaccount.

cc-foto: Jedimentat44

Geef een reactie

Laatste reacties (60)