Laatste update 15:36
44

Russisch trollenleger ook actief in Nederland

‘Liever een kruisraket in de tuin dan een Rus in de keuken’, was in de jaren tachtig de leuze van uiterst rechts tegen de vredesbeweging. Die Rus zit inmiddels aan de keukentafel en krijgt een kopje thee van de huidige generatie uiterst rechtse activisten en opiniemakers. NRC onthult dat het Russische trollenleger de afgelopen jaren ook in het Nederlands taalgebied actief was. Aanvankelijk vooral na de terreuraanslagen in Brussel waarbij de Russen Nederlandse twitteraars probeerden op te zetten tegen moslims. Maar daarna trekken ze de virtuele zuidergrens over:

In de maanden na de aanslagen in België verplaatsen de trollen hun aandacht naar Nederland. Als ze in het Nederlands twitteren doen ze dat vanaf nu niet meer en masse over één gebeurtenis en bijna alleen nog maar in de vorm van retweets. Naast Nederlandse media als RTL en NOS, waarvan berichten over immigranten en vluchtelingen worden geretweet, zijn vooral rechtse twitteraars populair onder de trollen, zoals Geert Wilders, PVV-Kamerlid Martin Bosma, activist Joost Niemöller en de uitgesproken Telegraaf-journalist Wierd Duk. De trollen mengen zich zo in de Nederlandse ‘culture wars’, waarin uiterst rechtse opiniemakers zich opwerpen als hoeders van een bedreigde Nederlandse identiteit en ten strijde trekken tegen progressieve ‘cultuurrelativisten’.

Het zijn opiniemakers die het ook vaak opnemen voor Rusland en Russen. Wilders reisde begin dit jaar naar Moskou en liep daar tot ontzetting van de nabestaanden van de neergeschoten MH-17 rond met een vriendschapsspeldje. Net als de PVV-leider neemt ook Wierd Duk het op voor de Russen en verspreidt het idee dat kritische Nederlanders lijden aan ‘Russofobie’. Rechtse opinieleiders zien Rusland als een bondgenoot in de strijd om de Europese eenheid te ontwrichten en stemming te maken tegen islam en migratie. Een ultrarechtse twitteraar, die onder meer opriep tot het gewapend optreden tegen moslims en wiens account inmiddels is gesloten, verspreidde in oktober 2016 de tweet  „Spreek je uit tegen de islamisering van het Avondland, of laat je vrouw en dochters verkrachten”. Die tweet werd door het trollenleger gekopieerd en verder verspreid.

De tweets worden verspreidt via account die volgens Twitter te herleiden zijn tot de Internet Research Agency (IRA), een trollenbasis in Sint-Petersburg waar honderden mensen werken. Inmiddels zijn veel accounts buiten werking gesteld en tweets verwijderd maar NRC kon 940 in het Nederlands geschreven tweets, verstuurd door 152 aan de IRA verbonden accounts.

De trollen hebben zich tijdens de parlementsverkiezingen van 2017 rustig gehouden constateert de krant.

De Nederlandse Kamerverkiezingen in 2017 waren voor zover we nu kunnen zien geen belangrijk thema voor de Russen. De Russen retweeten zeventien keer een oproep om bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 op Wilders te stemmen, zevenmaal in het Engels, tien keer in het Nederlands. Alles bij elkaar krijgt Wilders meer steun dan andere Nederlandse politici of partijen, maar er lijkt op basis van de ruim 200.000 door NRC onderzochte tweets geen sprake te zijn van een grootschalige campagne om hem stemmen te bezorgen, zoals het IRA volgens speciaal aanklager Mueller wel heeft geprobeerd om Trump in het Witte Huis te krijgen.

Begin dit jaar verklaarde de AIVD dat Rusland vooral online de stemming in Nederland probeert te veranderen. NRC schreef indertijd:

Een voorbeeld van directere Russische beïnvloeding waren artikelen van Vladimir Kornilov die op GeenStijl en The Post Online verschenen. Vladimir Kornilov is een in Rusland geboren Oekraïner die tegenwoordig in Nederland woont. Hij was jarenlang de directeur van de Oekraïense afdeling van het Instituut voor GOS-landen. Dit instituut, opgericht door de Russische parlementariër Konstantin Zatoelin, behartigt Russische belangen in landen die deel uitmaken van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten, wat allemaal voormalige Sovjetstaten zijn. Kornilov behoort ook tot de geestelijk vaders van de Volksrepubliek Donetsk; een van de opstandige regio’s in het oosten van Oekraïne.

Bij de tegen het trollenleger gerichte opschoonactie van Twitter raakte ook Nederlandse accounts veel volgers kwijt, waaronder GeenPeil dat actie voerde om middels een referendum het sluiten van een verdrag met Oekraïne te verhinderen.

Update: The Post Online laat weten dat Vladimir Kornilov anders dan NRC beweerde niet op de site publiceerde.

Geef een reactie

Laatste reacties (44)