41

Russische ambassadeur in Turkije vermoord om steun aan Assad

In Turkije is een aanslag gepleegd op de Russische ambassadeur Andrej Karlov, die kwam daarbij om het leven. Karlov hield een toespraak bij een fototentoonstelling in Ankara, toen een gewapende man van dichtbij negen schoten op hem loste. Karlov overleed kort daarop.

De dader is geïdentificeerd als Mevlut Mert Aydintas, 22-jarige agent van de oproerpolitie in Ankara. Het is niet bekend of de man lid was van een organisatie, of in zijn eentje gehandeld heeft. De man was op het moment dat hij de moord pleegde niet in functie. Hij was binnengekomen door zich voor te doen als beveiliger, zo heeft het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. De schutter stond pal achter de ambassadeur toen die zijn toespraak hield.

‘Vergeet Syrië niet, vergeet Aleppo niet,’ riep de dader. ‘Zolang Aleppo niet veilig is, zullen jullie steden ook niet veilig zijn. Wie verantwoordelijk is voor deze wreedheid, zal moeten boeten.’

Op de moord volgde een schietpartij met de politie, waarbij de dader werd gedood. Nog eens drie omstanders raakten gewond tijdens de schietpartij. Zij zijn afgevoerd naar een ziekenhuis in Ankara.

De moord vond plaats een dag nadat in Turkije hevig werd gedemonstreerd op de stoep van de Russische ambassade vanwege de Russische steun aan het regime van de Syrische president Assad. De Russen hebben de moord inmiddels bestempeld als terreuraanslag en hebben de aanslag voor de VN-veiligheidsraad gebracht.

Rusland en Turkije staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om het vinden van een oplossing voor de oorlog in Syrië. Turkije volgt de lijn van de Verenigde Staten en steunt de rebellen die tegen het regeringsleger strijden, terwijl Rusland de voornaamste bondgenoot van het regime is. Een jaar geleden liepen de spanningen tussen Rusland en Turkije hoog op, toen het Turkse leger een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde. Inmiddels was de relatie tussen de twee landen weer aan de beterende hand.

Bronnen: NOS, BBC

Geef een reactie

Laatste reacties (41)