Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russische dreiging dwingt Zweden tot herinvoering dienstplicht

  •  
02-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
746 keer bekeken
  •  
SWEDEN-RUSSIA-FINLAND-MILITARY-CONSCRIPTION

© 2016-09-14 00:00:00 This picture taken on September 14, 2016 shows Swedish military armored vehicles in the harbour of Visby, on the Gotland island in Sweden. Sweden announced Thursday, Marc

Zweden gaat de dienstplicht weer invoeren. Het land schafte het in 2010 nog af omdat het land alleen gemotiveerde soldaten wilde, maar vanwege de Russische dreiging zegt het nu genoodzaakt zijn de dienstplicht te herinvoeren. Vanaf 1 januari volgend jaar worden Zweedse jongens en meisjes weer opgeroepen.
In totaal heeft Zweden jaarlijks 4.000 nieuwe rekruten nodig, maar er melden zich slechts 2.500. Daarom gaat het de dienstplicht weer invoeren. Grootste dreiging voor het land is Rusland in de Baltische regio. Sinds de annexatie van de Krim, de onzekere situatie in Oekraïne en de oplopende spanningen, meent Zweden dat het noodzakelijk is het leger op peil te brengen. Het land heeft weliswaar in al meer dan 200 jaar geen oorlog gevoerd, het wil zich in ieder geval kunnen verdedigen.
Vanaf 1 januari zullen zo’n 100.000 jongens en meisjes bericht krijgen wat de dienstplicht inhoudt. Van hen zullen zo’n 10.000 een psychologische en fysieke test moeten ondergaan, waarna er 4.000 zullen worden geselecteerd en opgeroepen, die in totaal negen maanden zullen moeten dienen. Belangrijkste uitgangspunt blijft motivatie en interesse voor het leger. Het aantal van 4.000 kan worden verhoogd, mocht dat noodzakelijk zijn.
Dagblad Trouw noemt ook de aanvaringen in 2013 en 2014  tussen de Russen en Zweden. De Russische luchtmacht voerde een schijnaanval uit, maar het Zweedse leger zat te suffen en greep niet in. “Een jaar later ontstond er onrust toen mogelijk een Russische onderzeeër ongezien tot heel dicht bij Stockholm zou zijn gekomen.”

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.