Laatste update 18:26
15

Russische hackers gluren via beveiligingscamera’s in sportscholen, huizen, winkels

Omroep Brabant meldt dat Russische hackers tientallen beveiligingscamera’s in de provincie aftappen en de beelden live streamen op een speciale website. Zo zijn er live beelden te zien van een sportschool in Oost-Brabant:

Hierdoor is dag en nacht te zien wat er in de sportruimtes gebeurt, zo blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. Op de camera is onder meer te zien hoe kinderen vanaf drie jaar oud lessen volgen. “Dit is echt schokkend”, zegt ICT- en privacydeskundige Brenno de Winter. De computer waarop de camera is aangesloten, is onvoldoende beveiligd. Waarschijnlijk omdat het standaardwachtwoord van de fabrieksinstellingen nooit is veranderd. Hierdoor kunnen hackers makkelijk bij de beelden komen.

Op de beelden zijn ook de verrichtingen van kinderen vanaf 3 jaar te zien. De eigenaar van de sportschool is erg geschrokken en tracht de hack zo snel mogelijk ongedaan te maken. Daar is extra reden voor vanwege de strenge Europese privacybeschermingsregels die vanaf 25 mei van kracht worden. Een dergelijke grove schending van de privacy kan dan torenhoge boetes tot gevolg hebben.

Naast de sportscholen werden beelden aangetroffen van huizen, boerderijen en winkels:

Onze redactie ontdekte dat op de Russische website tientallen Brabanders dag en nacht te volgen zijn. Doordat de camera’s zijn gekoppeld aan een IP-adres, is er vaak een exacte locatie van de camera te vinden. “In plaats van de boel beveiligen, maak je het alleen maar onveiliger”, legt ICT- en privacydeskundige Brenno de Winter uit. “In winkels zag ik dus ook dat er camera’s waren die boven een pinautomaat hingen. Dan kan ik met een beetje pech meekijken welke pincode iemand intikt. Pak een mobiel, kijk ernaar en pak de bankpas af. Ik zou als inbreker deze beelden heel graag gebruiken om ergens te kunnen inbreken. Je weet precies wanneer iemand wel of niet in de winkel of thuis is.”

Omroep Brabant maakt de locaties van de beelden niet bekend.

cc-foto: Antonio Martinez

Geef een reactie

Laatste reacties (15)