106

Russische huurlingen beveiligen Maduro in Venezuela

De Koude Oorlog lijkt terug van weggeweest, via een mogelijke proxy-oorlog in Venezuela. Waar de regering van de Amerikaanse president Donald Trump eerder deze week oppositieleider Juan Guaido erkende als legitieme president, sluit Rusland juist de rijen achter de zittende president Nicolas Maduro. Russische huurlingen, verbonden aan het Russische particuliere defensiebedrijf Wagner, beveiligen Maduro, meldt persbureau Reuters.

Het bedrijf staat onder leiding van Jevgeni Prigozjin, een vertrouweling van president Poetin. Rusland heeft grote belangen in de Venezolaanse olie-industrie. Eerder deze week waarschuwde het land de Verenigde Staten geen militairen naar het land te sturen. De Russen zelf zouden al sinds de verkiezingen van vorig jaar aanwezig zijn in het land, met naar schatting zo’n 400 man.

Rusland ontkent overigens in Venezuela aanwezig te zijn, maar dat deed het land ook over Russische militairen in Syrië. Toen tweehonderd Russen omkwamen bij een Amerikaanse bombardement, kon het Kremlim daar niet meer onderuit. Pas na dagen bevestigde de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou dat er Russen waren omgekomen. Over het aantal bleef hij vaag.

Cc-foto: EfectoEco

Geef een reactie

Laatste reacties (106)