13

Russische iPhone-generatie in opstand tegen verkiezingsfraude

Protesten van jongeren op tal van plaatsen ... Militairen in straten van Moskou ... Tientallen demonstranten opgepakt

In Rusland lijkt een opstand uitgebroken tegen de verkiezingsuitslag die Poetin in het zadel moet houden. Internationale waarnemers signaleerden fraude, op YouTube zijn video’s van fraude te zien bij de verkiezingen van zondag. Vandaag trekken jongeren spontaan de straat op, een unicum in Russland. Ze eisen democratie. Slaat de Arabische lente over naar de toendra?


Correspondent Olaf Koens, werkzaam voor onder meer RTL, twittert driftig vanuit de straten in Moskou. Hij liep voorbij het Kremlin en zag minstens 46 vrachtwagens volgeladen met soldaten. 

Rode Plein afgesloten. Ik heb de macht nog nooit zo bang gezien

En:

Op iedere hoek politieagenten. Veel voetgangerstunnels gesloten. Groepjes vrienden lopen door de stad, schreeuwen of en toe ‘revolutie!’

Het zijn taferelen die hij nooit eerder in Moskou heeft meegemaakt:

,,Onze verkiezingen zijn gesloten, wij willen onze stembiljetten terug”. De iPhone-generatie is kwaad

Volg Olaf Koens live op Twitter.

De NOS meldde eerder op de avond:

Zo’n 5000 tot 10.000 mensen hebben zich verzameld bij metrostation Lubyanka in het centrum van Moskou. Dat was volgens correspondent Hekster voor Russische begrippen “heel, heel veel”. Het zou gaan om de grootste demonstratie in Moskou in jaren. Onduidelijk is nog of er geweld is gebruikt. Volgens Hekster was de Mobiele Eenheid met veel mensen aanwezig en werden de mensen het metrostation ingeduwd. Er zouden wel arrestaties zijn, onder anderen van een aantal journalisten.

De demonstranten protesteren tegen verkiezingsfraude. Bij stembureau’s zouden medewerkers ladingen stembiljetten voor Poetin hebben ingevuld. Dat werd vastgelegd door activisten met camera’s, zoals te zien in deze reportage van Al-Jazeera.

SP-senator Tiny Cox was zondag aanwezig als waarnemer voor de Raad van Europa. Hij constateerde op grote schaal fraude.

De partij van Poetin haalde zondag maar net een meerderheid, een forse nederlaag in vergelijking met eerdere uitslagen. De bevolking is de corruptie zat, stellen waarnemers.

Time Magazine: Occupy the Kremlin: Russia’s Election Lets Loose Public Rage

Geef een reactie

Laatste reacties (13)