Laatste update 20:37
7

Russische journalisten bewapenen zichzelf na zoveelste moordaanval

De Russische krant Novaya Gazeta is van plan vanaf nu zijn medewerkers te bewapenen en te trainen in het gebruik van wapens om zichzelf te beschermen tegen aanvallen. Ze doen dit naar aanleiding van een sterke toename in geweld tegen kritische Russische journalisten. Zo werd afgelopen week een radiojournaliste in haar nek gestoken met een mes, op de redactie van het liberale radiostation Ekho Movsky.

‘Als de staat ons niet wil beschermen, dan zullen we onszelf beschermen’ zei Sergei Sokolov, een adjunct-redacteur bij de grootste oppositionele krant van Rusland.

Hoewel vuurwapens in Rusland streng gereguleerd worden, mogen wapens die rubberen kogels afvuren gebruikt worden ter zelfverdediging. Deze ‘traumatische wapens’ kunnen mensen echter ook dodelijke schade veroorzaken. Dimitry Muratov van de Novaya Gazeta zegt al zijn journalisten te zullen bewapenen: ‘Ik heb geen andere keuze’. Naast de wapens met rubberen kogels zal hij ook voor andere veiligheidsmaatregelen zorgen. Hij wordt echter door zijn veiligheidsexperts echter geadviseerd om hier verder geen details over te delen.

Een woordvoerder van de Russische president Vladimir Putin zei dat hij geen enkele reden zag om de journalisten beter te beveiligen. ‘Jammer genoeg kan iedereen het doelwit worden van een gestoorde gek’. Hij voegde daar aan toe dat het Novaya Gazeta vrij stond om zichzelf te beveiligen zoals ze willen, zolang dit maar binnen de wet valt.

De afgelopen twintig jaar zijn er meerdere journalisten van de Novaya Gazeta, op professionele wijze vermoord. Zo ook bijvoorbeeld Anna Politkovskaya, die voor de ingang van haar huis in Moskou werd neergeschoten in 2006. Veel commentatoren hebben kritiek op de Russische overheid omdat ze een klimaat van haat zouden creëren tegen dissidenten, die een voedingsbodem zou zijn voor dergelijke aanvallen.

Guardian: Russian opposition newspaper will arm its journalists
cc-foto: brando

Geef een reactie

Laatste reacties (7)