103

‘Russische militairen vechten in Oekraïne’

Rebellenleider verhaalt over komst Russische 'vrijwilligers'

Drie- tot vierduizend Russische soldaten strijden ‘vrijwillig’ mee met de rebellen in Oost-Oekraïne. Dat heeft Aleksander Zachartsjenko, de ‘premier’ van het opstandelingengebied Donetsk, op een Russische website verklaard. Het is voor het eerst dat rebellen toegeven dat er Russische militairen meevechten tegen het Oekraïense leger.

Volgens Zachartsjenko gaat het om militairen uit Rusland die in hun vakantie mee strijden met de rebellen. Ook oud-militairen zouden zich bij de opstandelingen gevoegd hebben.

Volgens de Verenigde Staten en Oekraïne heeft Rusland ook tanks en ander militair materieel over de grens gestuurd. Met het materieel is naast de strijd rond de steden Donetsk en Loehansk een derde front geopend aan het grensstadje Novoazovsk. De rebellen zouden er op uit zijn de strategisch belangrijke havenstad Marioepol in handen te krijgen.

De Volkskrant meldt:

De Franse president Hollande zei vanochtend dat het ‘onacceptabel’ is als het waar is dat Russische militairen actief zijn in Oekraïne. ‘Als de situatie verder escaleert zal Europa de sancties handhaven of zelfs uitbreiden. Rusland kan niet verwachten een wereldmacht te zijn zonder zich aan de regels te houden.’ De Duitse bondskanselier Merkel heeft president Poetin om uitleg gevraagd.

Rusland ontkent de aanwezigheid van Russische troepen.

Zie ook de opinie van de Brusselse Oekraïne-analis tWillem-Gert Aldershoff: Russische dienstplichtigen onder valse voorwendselen in Oekraïne ingezet

Video: Telegraph-journalist Roland Oliphant over de strijd om Ilovaisk, een stad dertig kilometer ten oosten van Donetsk. Volgens Oliphant laten de beelden van Oekraïense militairen en vrijwilligers duidelijk zien dat de oorlog wordt gevochten met de methodes en middelen uit de 20e eeuw. Van een high-tech strijd is geen sprake.

Geef een reactie

Laatste reacties (103)