332

Russische oppositieleider pal voor Kremlin doodgeschoten

Boris Nemtsov, oud-vicepremier en een belangrijke tegenstander van Poetin, zou meerdere keren zijn beschoten en ter plekke zijn overleden

Boris Nemtsov, vooraanstaand lid van de oppositie namens de Russische liberale oppositiepartij Unie van Rechtse Krachten en oud-vicepremier onder Boris Jeltsin, is vrijdagavond doodgeschoten in Moskou. Dat heeft de Russische politie bekendgemaakt. Nemtsov zou samen met een vrouw op een brug nabij het Kremlin hebben gelopen, toen ‘meerdere mensen’ uit een auto stapten en op hem schoten. Nemtsov zou ter plekke aan zijn verwondingen zijn overleden.

Nemtsov werd de afgelopen jaren regelmatig opgepakt bij demonstraties tegen de regering van president Vladimir Poetin. In een interview met de Volkskrant in 2011 gaf Nemtsov al aan geen fan van Poetin te zijn: 

We hebben nu te maken met Poetins dictatorschap voor het leven. Dat is een nieuwe realiteit. Wat kun je daarvan verwachten? Economische stagnatie, de gestage militarisering van de maatschappij, anti-westerse en vooral anti-Amerikaanse campagnes en wellicht een nieuwe wapenwedloop. Ondertussen zullen de sociale problemen verergeren. De gezondheidszorg en het onderwijs zullen verder afglijden. Uiteindelijk denkt Poetin alleen aan zijn eigen machtspositie en hoe hij die kan behouden.

Nemtsov was bezig om aanstaande zondag een demonstratie in Moskou te organiseren. 

Cc-foto: de oppositieleider temidden van een groep demonstranten in Moskou in 2012, Evgeniy Isaev

Geef een reactie

Laatste reacties (332)