Laatste update 16:42
74

Russische overheid hielp atleten jarenlang met dopinggebruik

De uitkomst van het WADA-onderzoek naar staatsgecontroleerde doping tijdens Sotsji 2014 is maandag bekend gemaakt en de conclusies zijn niet mals: het dopinggebruik van Russische atleten zou jarenlang door de staat zijn gefaciliteerd. Het Russische ministerie van Sport zou zelfs de leiding hebben genomen bij het manipuleren van de besmette stalen van haar atleten die deelnamen aan de Olympische Spelen in Sotsji in 2014, bij het WK Atletiek in Moskou in 2013, de Universiade in Kazan in 2013 en het WK Zwemmen in Kazan in 2015.

De Russische geheime dienst heeft tijdens de Olympische Spelen van 2014 monsters in Sotsji omgewisseld hebben. Dat heeft de Canadese jurist Richard McLaren bekend gemaakt. Van alle deelnemende landen won Rusland de meeste medailles.

De Volkskrant schrijft:

Vijftien Russische medaillewinnaars zouden doping hebben gebruikt tijdens deze Spelen. De opgestapte directeur van het Russische dopinglab onthulde twee maanden geleden in The New York Times hoe mogelijk positieve urinestalen van gedrogeerde sporters via een ingenieus systeem werden verwisseld voor schone stalen. Dat gebeurde ’s nachts, als het laboratorium officieel was gesloten, via een geheim gat in de muur. De Russische geheime dienst verleende hier medewerking aan.

Wat nu de gevolgen zullen zijn van de uitkomst van dit rapport is niet bekend. Wel werd zondag al bekend dat er een eis ligt om de Russen uit te sluiten van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro volgende maand. Japan, Duitsland, Nieuw-Zeeland, de VS en Canada hebben daartoe een conceptbrief opgesteld. In die brief staat onder meer:

De enige passende en toegestane sanctie in deze unieke omstandigheden is voor het IOC om het Russische olympische en paralympische comité als lid van de olympische beweging te schorsen… en bekend te maken dat geen enkele sporter Rusland kan vertegenwoordigen bij de Spelen van Rio.

De Volkskrant: Dopinggebruik Russische atleten jarenlang van staatswege georganiseerd

cc-foto: Miss Barabanov

Geef een reactie

Laatste reacties (74)