Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Russische propagandaoorlog raakt ook Duitsland en Zweden

  •  
11-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
30034552212_b345708871_z
Het meest gezaghebbende instituut voor buitenlandse zaken van Zweden beschuldigt Rusland in een nieuw rapport van het verspreiden van nep-nieuws en valse documenten om de publieke opinie in het Scandinavische land te beïnvloeden. Het doel: invloed uitoefenen op politieke beslissingen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.
Uit het uitgebreide onderzoek van het Zweedse Instituut voor Buitenlandse Zaken zou blijken dat Zweden doelwit is geweest van een reeks ‘actieve maatregelen’ die de publieke opinie moesten beïnvloeden, om publieke steun voor politieke maatregelen te ondermijnen. Rusland zou misleidende verslagen over Zweden op de door de staat gerunde website Sputnik hebben gepubliceerd. Ook zouden Russische politici zich hebben gemengd in Zweedse binnenlandse aangelegenheden.
Hoewel onduidelijk is wie er achter de verspreiding van het nep-nieuws zit, stelt het rapport dat de werkwijze overeenkomt met de strategische doelstelling van Rusland. Het doel van Moskou: ‘behoud van geo-strategische status quo’, door het minimaliseren van de rol van de NAVO in de Baltische regio, en het buitenhoeken van Zweden uit de internationale militaire alliantie.
Ook Duitsland doelwit van Russische propaganda Nog geen twee weken in het nieuwe jaar, wordt ook Duitsland geconfronteerd met hoe Rusland het verkiezingsjaar in Duitsland zal proberen te manipuleren. Dat schrijft de Duitse Huffington Post. De Russische Staatswebsite Sputnik beweert namelijk dat Duitsland defensiemaatregelen treft in de Oostzee. Een oorlog zou vanuit de Bremerhaven op handen zijn.
In werkelijkheid worden 446 rupsvoertuigen en 907 wielvoertuigen via de Bremerhaven naar Oost-Europa gebracht, waar ze afwisselend in Polen en in de Baltische landen zullen worden gestationeerd, als onderdeel van de Amerikaanse operatie ‘Atlantic Resolve’. Het betreft hier nadrukkelijk geen NAVO-operatie, maar een Amerikaanse. De afspraken tussen de VS en Estland, Letland, Litouwen en Polen zijn bovendien reeds in 2015 gemaakt en openbaar gemaakt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.