93

Russische roebel maakt vrije val

Roebel grootste verliezer van alle toonaangevende valuta in de wereld

De koers van de roebel is opnieuw in een vrije val geraakt. Een drastische renteverhoging van de Russische centrale bank van gisteravond was bedoeld de roebel weer een extra push te geven, maar inmiddels in de Russische valuta met 20 procent gedaald. Het is tot nu toe de grootste achteruitgang sinds de roebelcrisis van 1998.

In een tijdsbestek van een maand is de waarde van de roebel met 22 procent gedaald en in een half jaar tijd heeft de roebel de helft van haar waarde verloren. Inmiddels is 77 roebel nog slechts één dollar waard. Daarmee is de roebel de grootste verliezer van alle toonaangevende valuta in de wereld.

Rusland correspondent Olaf Koens twittert:

“Wisselkantoren slaan nieuwe matrixborden in. De nieuwe roebelkoers past er bijna niet meer op…”

Elvira Nabiullina, gouverneur van de centrale bank zegt dat de roebel zwaar te leiden heeft door de westerse sancties en de dalende olieprijs. Als gevolg van de sancties zijn Russische banken uitgesloten van de westerse geldmarkten. Die tegenslag zou gecompenseerd kunnen worden met de de olieprijs, Rusland’s grootste exportproduct, maar die daalde vandaag alsnog. De Russische staat vertrouwt op olie inkomsten om ongeveer de helft van de eigen kosten te betalen. De prijs van een vat olie moet uitkomen op 100 dollar om de balans in het budget te houden, maar die prijs is nu flink gedaald tot 60 dollar per vat.

De centrale bank van Rusland wordt nu door speculanten uitgedaagd meer roebel op te kopen nu de waarde daarvan is gedaald. Analisten menen dat de Russische beleidsmakers nog drastischere besluiten kunnen nemen om de eigen valuta te stabiliseren. Zo kan het zover gaan dat Russen tijdelijk verboden wordt om geld mee te nemen naar het buitenland.

Volkskrant: Vrije val roebel lijkt niet te stuiten
The Guardian: Rouble in free fall despite rate hike

cc-foto: Olaf Koens

Geef een reactie

Laatste reacties (93)