45

Russische separatisten overhandigen zwarte dozen vliegramp

Update: Trein aangekomen in Charkov... Maleisische functionarissen krijgen zwarte dozen in handen

De Russische separatisten hebben vanavond met veel bombarie de zwarte dozen van vlucht MH17 overhandigd aan Maleisische functionarissen ten overstaan van de wereldpers. Gisteren ontkenden de rebellen nog te beschikken over de zwarte dozen. Ze maakten daarnaast bekend dat 282 lichamen en 82 stoffelijke resten van de slachtoffers via Donetsk per trein onderweg zijn naar Charkov.

Nederlandse forensische experts hebben de koelwagens met de lichamen eerder vandaag geïnspecteerd. Zij constateerden dat de lichamen – naar omstandigheden – in redelijk goede staat waren en dat de koeltrein goed functioneerde. Met de regering in Oekraïne is afgesproken om de lichamen daarna naar Nederland te brengen en ze hier te identificeren.

Alexander Borodai, leider van de separatisten en zelfbenoemd president van de ‘Volksrepubliek Donetsk’ kon het niet laten om tijdens de persconferentie de schuld voor de aanslag nogmaals in de schoenen van de Oekraïense regering in Kiev te schuiven.

Update 07.40
De trein met de stoffelijke overschotten van de ramp is maandagavond in Donetsk aangekomen. Van daaruit zou de trein naar Charkov moeten vertrekken, waar – in tegenstelling tot Donetsk – de Oekraïense regering het voor het zeggen heeft. De reis van Donetsk naar Charkov zou zo’n 8 uur duren, maar vooralsnog lijkt er geen beweging te zijn. Vanuit Donetsk zullen de resten direct naar Nederland worden gevlogen om geïdentificeerd te worden.

In de kranten staat dinsdag een rouwadvertentie van de Rijksoverheid. Met de paginagrote dagbladadvertentie eert de Rijksministerraad de 298 slachtoffers van de vliegramp. Boven de lijst met namen van alle passagiers staat groot ‘Geschokt en verdrietig’. En:

Nederland is geschokt door deze dramatische gebeurtenis. Iedereen leeft intens mee. Onze gedachten zijn bij de nabestaanden. Zij kunnen rekenen op steun van ons allemaal bij het verwerken van het grote leed dat hun zo plotseling en onverwacht is toegebracht.

‘Geen onderzoek door Oekraïne’
Rusland wil overigens niet dat Oekraïne het onderzoek uitvoert. Dat heeft de Russische ambassadrice in Maleisië laten weten. Volgens diplomate Lyudmila Vorobyeva moeten internationale onderzoekers de leiding krijgen. Het wantrouwen tussen beiden partijen staat volgens haar het onderzoek in de weg:

Ik denk dat de internationale gemeenschap zich flexibel moet opstellen en zich moet gedragen op een manier die voor alle partijen acceptabel is. Rusland heeft al vanaf het begin opgeroepen tot een eerlijk en grondig onderzoek onder leiding van de VN-luchtvaartorganisatie ICAO.

Update 08.30

De trein met de stoffelijke overschotten is onderweg naar het vliegveld van Charkov. Dat meldt RTL Nieuws. De treinreis zal zo’n 8 uur duren. In Charkov is een coördinatiecentrum opgezet door Nederlandse forensische expoert. De lichamen zullen zo snel mogelijk naar Nederland worden overgebracht voor identificatie. Australië heeft een vliegtuig naar Charkov gestuurd om de overschotten over te kunnen brengen.

Update 10.40
De trein die dinsdagmorgen vertrok uit Donetsk is inmiddels aangekomen in Charkov. De zakken met lichamelijke overschotten worden daar uit de trein gehaald en naar het vliegveld gebracht. Voordat het vliegtuig naar Nederland vertrekt, zal de inhoud van de zakken eerst met scans worden gecontroleerd. Het is nog niet bekend wanneer het vliegtuig naar Nederland, waar de lichamen zullen worden gecontroleerd en geïdentificeerd, naar Nederland zal vertrekken.

Premier Rutte heeft maandagavond weer gesproken met Poetin. De twee bespraken over meer de gegarandeerde doorgang voor de trein met slachtoffers naar Charkov en de overdracht van de zwarte dozen. Een Russische woordvoerder laat weten dat er nog eens is benadrukt dat ‘een onmiddellijke en onvoorwaardelijke wapenstilstand in het gebied nodig is’.

cc-foto: @ChristopherJM

Geef een reactie

Laatste reacties (45)