Laatste update 08:42
21

Russische wapenactiviste in VS gearresteerd wegens infiltratie

De Amerikaanse FBI heeft een Russische vrouw gearresteerd op verdenking van infiltratie in de NRA (National Rifle Association), de machtige wapenlobby. Maria Butina (29) deed zich voor als activiste voor vrij wapenbezit en regelde ontmoetingen met Amerikaanse politici en kandidaten om zogeheten ‘back channels’ – geheime communicatiekanalen – tot stand te brengen. Ze rapporteerde volgens justitie in het geheim aan het Kremlin via een hooggeplaatste Russische functionaris. Ze “ontwikkelde relaties met Amerikanen en infiltreerde organisaties die invloed hebben op de Amerikaanse politiek met het doel de belangen van de Russische federatie te dienen”.

Butina, oprichter van de organisatie Right to Bear Arms die volgens eigen zeggen 10.000 Russische leden heeft, werd zondag opgepakt en maandag aangeklaagd wegens samenzwering en het opereren als Russisch agent. Ze kwam in het vizier bij het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen tijdens de campagne van 2016. Ze zou opereren onder de hoede van Alexander Torshin, een bondgenoot van Poetin en hoge functionaris bij de Russische centrale bank die al lang een partner van de NRA is. Hij had ook contact met de Trump-clan. In een mail uit maart 2015 met een van haar Amerikaanse connecties stelt ze dat een bepaalde politieke partij de macht gaat overnemen bij de volgende verkiezingen en hoe belangrijk de rol van een bepaalde wapenorganisatie in die partij is. Justitie noemt geen namen maar er wordt vanuit gegaan dat het gaat om de Republikeinen en de NRA.

In een mail van oktober 2016, net voor de verkiezingen, stelt de Amerikaanse partner dat hij een uiterst vertrouwelijke communicatielijn heeft opgezet tussen het Kremlin en de leiding van de partij.

Butina woonde onder meer evenementen als de landelijke gebedsontbijten bij om contact te leggen. In een mail aan haar Amerikaanse partner zegt ze te wachten op een groen licht van Poetin voor het doorzetten van de operaties.

De vrouw ontkent de beschuldigingen.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)