28

Rust in Tripoli brengt gruwelijkheden aan het licht

VIDEO: Ook rebellen voerden wraakacties uit, vooral op zwarte Afrikanen ... Overgangsraad wil 'Lockerbie-dader' niet uitleveren

De rust is wedergekeerd in Tripoli. De rebellen zijn er dit weekend in geslaagd de troepen van Khadaffi uit de hoofdstad te verwijderen. Daardoor is het nu veilig voor journalisten om de straat op te gaan en komen de gruwelijkheden tevoorschijn die geweerschoten en explosies deden vermoeden. Human Rights Watch zegt dat troepen van Khadaffi tientallen willekeurige executies van burgers hebben uitgevoerd.


De BBC filmde bij een militaire basis van Khadaffi net buiten Tripoli. De verslaggever trof daar in een loods vijftig verkoolde lijken aan. Ze zijn waarschijnlijk door toedoen van troepen van Khadaffi om het leven gekomen. Een overlevende vertelt dat de gevangenen verteld waren bij zonsopgang water te krijgen. In de ochtend kwamen er echter geen flesjes water maar kogels en granaten. Bij een verlaten ziekenhuis in de wijk Aboe Salim zijn honderden dode lichamen gevonden van mannen, vrouwen en kinderen. Het personeel was op de vlucht geslagen.

Ook wordt duidelijk dat de rebellen zich te buiten zijn gegaan aan wraakacties. Daarbij zouden ze het vooral gemunt hebben om zwarte Afrikanen. Die zijn verdacht omdat Khadaffi veel Afrikanen inhuurde om zijn leger te versterken. In Libië waren honderdduizenden zwarte gastarbeiders die na de opstand niet zijn vertrokken.

Uit Tripoli zijn zondag duizenden migranten vertrokken. Tegelijkertijd keren honderden Libiërs weer terug. Alleen de stad Sirte en de zuidelijke woestijnstad Sebha zijn nog in handen van Khadaffi. De noodhulp komt mondjesmaat op gang. Vrachtwagens vol hulpgoederen druppelen binnen. Er is een groot tekort aan brandstof, water en voedsel.

De Nationale Overgangsraad zegt Khadaffi nog steeds als een bedreiging voor land en wereld te zien. Leider Mustafa Abdel Jalil roept de NAVO op de rebellen te blijven steunen. Tegelijkertijd is de Nationale Overgangsraad in opspraak gekomen omdat ze de ‘Lockerbie-dader’ Al-Megrahi niet wil uitleveren. De Overgangsraad zegt geen Libische burgers uit te leveren. “Dat is iets wat Khadaffi deed.”

Al-Megrahi werd in 2001 gevangen genomen vanwege zijn aanslag op een Amerikaans vliegtuig waarbij 270 mensen omkwamen. In 2009 werd hij uit zijn Schotse gevangenis vrijgelaten omdat hij prostaatkanker heeft en daaraan zou komen te overlijden. Vanuit Groot-Brittannië is de afgelopen tijd weer om zijn uitlevering gevraagd. Volgens de laatste BBC-berichten zou Al-Megrahi nu in coma liggen.

Trouw: Libische puinhopen geven ellende prijs

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (28)