79

Rutger Bregman zet FOX News klem, wordt uitgescholden en niet uitgezonden

Historicus Rutger Bregman werd afgelopen maand wereldnieuws toen hij te gast op het Economisch Forum in Davos een pleidooi afstak voor hogere belastingen voor de allerrijksten. Sindsdien is hij een graag geziene gast in talkshows en ook de Amerikaanse spreekbuis van conservatief Amerika FOX News besloot Bregman uit te nodigen. Presentator Tucker Carlson begon het interview nog met complimenten aan Bregman voor zijn optreden in Davos. Maar wanneer Bregman er daarna op wijst dat het op zenders als FOX maar zelden gaat over hogere belastingen en al helemaal niet als iets positiefs, ondanks dat een meerderheid van Amerikanen – óók FOX-kijkers – voorstander van zo’n maatregel  is, gaat het mis.

Bregman vertelt dat Amerika, als machtigste land ter wereld, met gemak belastingparadijzen kan aanpakken, maar ervoor kiest dat niet te doen. Ook wijst hij Carlson erop dat het land een president heeft die zijn eigen financiële situatie angstvallig verborgen houdt. Bregman heeft Carlson echt in de tang wanneer hij zegt dat zenders als FOX het onderwerp van hogere belasting voor de allerrijksten mijden, omdat ze door diezelfde allerrijksten gefinancierd worden, inclusief Carlson zelf. Ook wijst hij er fijntjes op dat Carlson en collega’s wel zeggen tegen een ‘globale elite’ te zijn, maar hoe daar in de praktijk niets van blijkt. Wanneer Carlson echt niet meer tegen Bregman op kan, valt hij tegen hem uit: ‘Why don’t you go fuck yourself, you tiny brain […] moron‘.

FOX News besloot uiteindelijk het gesprek met Bregman niet uit te zenden. Vanuit een studio in Amsterdam waar Bregman Carlson te woord stond, is het gesprek wel vastgelegd:

Geef een reactie

Laatste reacties (79)