61

Rutte: Antillen mogen vertrekken

De eilanden van Caraïbisch Nederland mogen desgewenst ieder moment het koninkrijk verlaten

Premier Rutte bezocht afgelopen week de zelfstandige eilanden binnen het koninkrijk; Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Daar liet hij weten bereid te zijn de samenwerking met de eilanden direct te verbreken, als de eilanden dat willen.

Rutte:

Ze keken me verbaasd aan. Ik zei: als u eruit wil, en een meerderheid van uw bevolking steunt dat, dan is dat mogelijk. Dan belt u even en dan regelen we dat.

Sinds 2010 zijn de eilanden Curaçao en Sint-Maarten onafhankelijke landen binnen het Koninkrijk. Aruba is dat al langer. Saba, Sint Eustatius en Bonaire zijn ‘speciale gemeenten’. Door de eilanden te laten weten ieder moment uit het koninkrijk te kunnen stappen wil Rutte verdere gesprekken over bijvoorbeeld financiële steun blokkeren. Ook over de staatsinrichting wordt wat Rutte betreft niet meer onderhandeld. “Ik heb binnenskamers gezegd: als we ooit nog praten over de staatsinrichting, dan alleen nog maar als jullie uit het koninkrijk willen”, aldus de premier. “Ik geef nul ruimte voor een ander debat.”

NRC: Rutte: het staat Antillen vrij zich los te maken van het koninkrijk

Geef een reactie

Laatste reacties (61)