48

Rutte komt ook belofte aan stratenmakers niet na

De verruiming van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar ging niet zonder slag of stoot. Lange tijd is er geprotesteerd, met name door hen die fysiek zware beroepen uitoefenen, van de brandweer tot stratenmaker. Doorwerken tot je 67e is voor mensen in dat vakgebied vaak simpelweg onmogelijk. Geen zorgen, zei premier Rutte in 2009 nog. Hij zou ervoor gaan zorgen dat stratenmakers gewoon op hun 65e met pensioen zouden kunnen. Wat daar waar van is? Het KRO-NCRV-programma de Monitor zocht het uit.

De Monitor focust zich voor de uitzending specifiek op stratenmakers. Het werk is fysiek zwaar en moeilijk vol te houden tot de AOW-leeftijd. De makers spreken onder meer met Jan Crooijmans, die zich op zijn 42e heeft laten omscholen tot praktijkinstructeur voor o.m. andere stratenmakers, rioleringswerkers en kraanmachinisten. Maar ook dat werk kan hij niet altijd meer doen. “Ik kan misschien nog wel in een kraan komen om het een en ander uit te leggen, maar na afloop moeten er 2 leerlingen komen om mij eruit te halen. Dus dat gaan we maar niet meer doen”, aldus Crooijmans. Uiteindelijk maakt hij zich nog het meest kwaad om de politieke beloftes, zoals gedaan door Rutte.

Mensen met zware beroepen worden besodemieterd. Eerst wordt er gezegd: ‘Je kan er met 40 dienstjaren uit’. Dan zeggen ze de VUT. Dan wordt het uiteindelijk 65 jaar. En dan plakken ze er nog eens 2 jaar en 3 maanden aan vast. Als ik naar mezelf kijk, dan heb ik straks 52 jaar gewerkt. Dat kan toch niet.

De hele uitzending terugkijken doe je hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)