Laatste update 13:48
162

Rutte belooft geen beloftes meer te doen die hij niet waar kan maken

Vrijdag kwam het – niet zo verrassende – nieuws naar buiten over premier Mark Rutte die zich, voor de derde keer, verkiesbaar wil stellen als premier. Rutte denkt dat hij – ondanks de talloze keren dat hij Nederland teleurgesteld heeft door valse beloften te doen – toch nog een kans verdient. In een interview met de Telegraaf zegt de premier goed te beseffen wat zijn fouten zijn geweest en belooft hij nooit meer beloftes te doen die hij niet waar kan maken.

In het interview noemt Rutte een aantal momenten waarop hij het volk voorgelogen heeft en biedt daarvoor zijn excuses aan. Vooral de duizend euro voor elke werkende Nederlander ligt hem zwaar op de maag.

“Duizend euro voor werkend Nederland, niet morrelen aan de hypotheekrenteaftrek en geen geld meer naar de Grieken. Laat ik daar volstrekt helder over zijn: ik zeg daar sorry voor. Ik stond simpelweg voor de keuze: ga ik die belofte ongeacht de politieke en economische realiteit toch gestand doen? Dan zou ik voor Nederland risico’s hebben gelopen.”

Rutte zegt inmiddels na zes jaar te weten wat een goede politicus hoort te doen, namelijk toch wel beloften doen over wat je doelen zijn maar niet over hoe je die wil bereiken. Wat samenwerkingen betreft noemt de premier de PvdA niet de ‘logische partner’ maar uit hij wel zijn tevredenheid.

Met de PVV zegt Rutte nooit te willen samenwerken totdat de ‘minder-minder’-uitspraken over Marokkanen teruggenomen worden maar zelfs dan lijkt het hem stug.

“Het überhaupt onmogelijk om ooit in een kabinet samen te werken, maar ook al zou hij die uitspraak terugnemen, dan nog verzet elke vezel in mijn lijf zich tegen samenwerking”

Rutte is vrijdag door het partijbestuur officieel voorgedragen als lijsttrekker van de VVD. Het valt nog te bezien of de partij weer gaat regeren en dan is het nog maar de vraag of de premier zijn belofte – om geen beloftes te maken die hij niet waar kan maken – na kan komen.

Update 13:45

In de NRC van zaterdag spreekt ook Diederik Samsom een mea culpa uit. De partijleider zegt zijn partij verwaarloosd te hebben. Hij kreeg kritiek op de samenwerking met de VVD en hoe die door bepaalde keuzes de waarden van de PvdA aan de kant zette. Ook biedt Samsom zijn excuses aan voor de formatie van het kabinet in 2012 waar de eigen partij buiten spel gezet werd.

“Ik had de fractie meer moeten bijstaan in het opkomen uit een embryonale fase. Ik had Kamerleden meer moeten coachen, meer een team moeten smeden. Uit de fractie is niet gehaald wat erin zat. Ik heb de couveusebaby verwaarloosd. Ik had de fractie niet acht weken alleen moeten laten terwijl Jeroen Dijsselbloem, als vertrouwensman van de fractie, ook nog bij mij aan de onderhandelingstafel zat. Daarmee hebben we ze te veel laten zwemmen. Dat maak je niet meer goed.”

Samsom kondigt aan zich na de Algemene Beschouwingen als  PvdA-lijsttrekker kandidaat te willen stellen.

Mark Rutte wil voor de derde keer premier worden

Geef een reactie

Laatste reacties (162)