56

Rutte belt borstkankerpatiënte om zich te verontschuldigen

Patiënte schreef brief aan Rutte naar aanleiding van kwetsende woorden ... Bij Pauw vertelt de borstkankerpatiënte over haar gesprek daarna met de premier

Bij Pauw was vrijdagavond Femke van Rossum te gast. Zij heeft borstkanker en schreef een emotionele brief aan Mark Rutte naar aanleiding van uitspraken van de premier over de participatiesamenleving. Hij wekte via een onhandige combinatie van voorbeelden de suggestie dat ernstig zieke mensen via crowfunding hun noden kunnen lenigen. Ook de omgeving zou volgens Rutte vaker zieke mensen kunnen ondersteunen. Dat schoot de borstkankerpatiënte in het verkeerde keelgat.


Het voorbeeld dat Rutte gaf in een toespraak op een VVD-congres over de participatiesamenleving ging specifiek over een borstkankerpatiënte. Van Rossum voelde zich aangesproken -ook al refereerde hij aan een andere vrouw-, maar kon zich niet vinden in de woorden van de premier. Ze zei onder andere dat het niet zo eenvoudig is je omgeving in te schakelen, omdat ze merkte als kankerpatiënt steeds minder vrienden over te houden.

In de talkshow vertelt Femke van Rossum dat premier Rutte haar vrijdagmiddag gebeld heeft om uitleg te geven bij zijn woorden:

Hij gaf vooral uitleg aan zijn verhaal over crowdfunding en zijn bedoelingen met het voorbeeld van de vrouw die borstkanker heeft. Hij heeft aangegeven dat hij dat ook echt als voorbeeld bedoeld heeft. Daar heb ik het met hem over gehad.

Ik heb ook aangegeven dat ik het fijn vind dat hij belde, en ook bijzonder. Maar aan de andere kant heb ik ook gezegd dat het wel een signaal is dat dit zoveel reacties heeft opgeroepen.
Hij had begrip voor mijn standpunt en wilde uitleggen dat hij het nooit zo bedoeld heeft.

Femke’s brief is ook te lezen op Joop.

Geef een reactie

Laatste reacties (56)