21

Rutte: Bernhard gaf geen opdracht tot onderzoek De Roy

UPDATE: 'Prins en Veiligheidsdienst handelden correct' ... PvdA: Gang van zaken verdient geen schoonheidsprijs ... SP: Excuses zijn op hun plaats ... Terugkijken: De Roy in Pauw en Witteman

De Tweede Kamer praat woensdag over de affaire-De Roy van Zuydewijn. De centrale vragen tijdens dit debat zijn: is de ex-man van prinses Margarita nodeloos het leven zuur gemaakt? En wie gaf hiervoor de opdracht? Het tijdschrift De Groene Amsterdammer kreeg als eerste inzage in een zeer vertrouwelijk document omtrent deze zaak. Edwin de Roy van Zuydewijn bespreekt het aanstaande debat in de Tweede Kamer aan tafel bij Pauw & Witteman.


Update 14.30
Prins Bernhard heeft geen opdracht gegeven onderzoek te doen naar Edwin de Roy van Zuydewijn. Dat maakte premier Rutte duidelijk in de Tweede Kamer. Volgens de premier kan iemand die zelf wordt beveiligd geen opdracht geven om een persoon in zijn omgeving te onderzoeken, zo meldt de NOS:

Iemand die wordt beveiligd, is wel verplicht om het aan de beveiliging te melden als er in zijn omgeving mensen zijn die mogelijk van betekenis kunnen zijn voor zijn beveiliging, voegde Rutte toe. De DKDB besluit zelf of er dan een onderzoek komt. De minister van Justitie is daar niet bij betrokken.

De premier vindt dat prins Bernhard heeft gehandeld “binnen het kader dat daar voor staat” en dat de DKDB correct is opgetreden. Er was geen sprake van tappen, volgen of spioneren en er is ook geen gericht onderzoek gedaan naar de zussen of ouders van De Roy, aldus Rutte. 

Eerder
In het debat uitten verschillende partijen kritiek op de gang van zaken. Regeringspartij PvdA vindt dat het niet aan burgers is om te bepalen waar inlichtingendiensten onderzoek naar doen, ook niet als ze lid zijn van het Koninklijk Huis. Dat zei PvdA-woordvoerder Recourt in de Tweede Kamer.

Premier Rutte dinsdag erkende dinsdag in een brief aan de Kamer dat prins Bernhard in 2000 de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging heeft gevraagd onderzoek te doen naar Edwin de Roy van Zuydewijn, de toenmalige partner van prinses Margarita.
Recourt wil weten of er “een eigenstandige afweging” is gemaakt of het onderzoek noodzakelijk was. Volgens Recourt verdient de gang van zaken geen schoonheidsprijs.

Oppositiepartij SP vindt dat excuses op hun plaats zijn. Volgens Kamerlid Van Raak is de deksel van de doofpot en heeft het al veel te lang geduurd voordat het kabinet opening van zaken heeft gegeven.

Vragen
De Roy van Zuydewijn is blij dat nu bevestigd is dat prins Bernhard in 2000 een onderzoek naar hem gelastte. Toch heeft hij nog veel vragen, met namen over de rol van de BVD en het onderzoek naar zijn ouders en zussen, waar de Groene Amsterdammer over schreef. Premier Rutte gaat daar volgens hem in zijn brief aan de Tweede Kamer aan voorbij. Deze brief noemt De Roy in een gesprek met de NOS “de sluisdeur die alles openzet”. Hij is ook van plan een schadevergoeding te eisen.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)