146

‘Rutte blunderde met val kabinet’

Update: Rutte noemt plan Wiegel 'onaanvaardbaar' ... Oud-VVD leider Wiegel: 'Coalitie had zelf begroting moeten opstellen' ... 'Delen Kunduz-akkoord na verkiezingen terugdraaien' ... Bevreesd voor de stille kracht van Roemer

Hans Wiegel, voormalig VVD-leider en levendig liberaal mastodont, is erg ongelukkig met het Kunduz-akkoord. Hij stelt in de betaalde editie van het AD dat het akkoord tot stand is gekomen als gevolg van ‘een grote strategische fout’, namelijk de in zijn ogen nodeloos snelle val van het kabinet.

Er gaat iets met met de partij van de altijd goedlachse premier Mark Rutte. De VVD duikelt in alle peilingen alsof het de introductiekoers van Facebook is. Bij Maurice de Hond worden de liberalen in grootte (24 zetels) alweer met een zetel gepasseerd door de PVV.

De daling komt nu begint door te dringen wat het Kunduz-akkoord allemaal inhoudt, zoals de afschaffing van de belastingvrije kilometervergoeding. Wiegel stelt dat die maatregel niet alleen de vermogenden maar ook de bouwvakker ‘een hap centen’ gaat kosten.

Hij stelt tegelijkertijd dat het akkoord niet in de rotsen staat gebeiteld. “Er moet perspectief geboden worden: een aantal maatregelen kan straks weer teruggedraaid of gecompenseerd worden.”

Volgens Wiegel heeft Rutte geblunderd door na het klappen van het Catshuis-overleg meteen ontslag in te dienen. Hij noemt dat ‘buitengewoon onverstandig’. VVD en CDA hadden volgens hem gewoon zelf tot half september de miljoenennota moeten schrijven. Nu is het akkoord vooral het werk van D66 en is de coalitie het initiatief kwijt. Hij roemt de alertheid van Alexander Pechtold die het Kunduz-akkoord uit de grond stampte: ‘knap gedaan’.

Hi ziet SP en PVV als grote concurrenten van zijn partij, daar moeten de kiezers weggehaald worden. De VVD-prominent vindt tegelijkertijd dat de PVV niet als regeringspartner moet worden uitgesloten: ‘Dan lever je jezelf over aan links.’ Hij waarschuwt ook voor de stille kracht van SP-leider Roemer.

Roemer zegt niet zoveel. Da zou wel eens heel verstandig kunnen zijn. Want hoe minder je zegt, hoe minder mensen aanstoot aan iets kunnen nemen.

Van dat laatste devies lijkt hij zich zelf overigens weinig aan te trekken.

Update 17:40

Wiegel verdedigt zich tegen de kritiek van Wiegel. Het AD schrijft:

Volgens premier en VVD-leider Mark Rutte zou het ‘een onaanvaardbaar risico’ zijn geweest als het minderheidskabinet van VVD en CDA zou zijn doorgegaan nadat gedoogpartner PVV was afgehaakt en niet tot samenwerking was gekomen met andere partijen. ‘Dan was er geen begroting voor 2013 geweest’, aldus Rutte. 

AD: Wiegel Kunduz-akkoord ‘strategische fout’ van VVD

Geef een reactie

Laatste reacties (146)