108

Rutte: Bootvluchteling niet welkom

Premier weigert meer asielzoekers op te nemen in Nederland ... Druk op zuidelijke EU-landen blijft onverminderd hoog

Premier Mark Rutte is niet van plan om meer asielzoekers op te nemen in Nederland om zo de druk op zuidelijke EU-landen te verlichten. Dat heeft de premier vrijdag na afloop van een Europese top in Brussel laten weten.


Rutte denkt dat het opnemen van meer asielzoekers niet de oplossing is. De premier:

Nederland levert al een bovengemiddeld aandeel. Als je kijkt naar het aantal asielzoekers per duizend inwoners, scoort Nederland hoog als je het vergelijkt met de landen in Zuid-Europa.

De vluchtelingenstromen concentreren zich nu vooral op het Italiaanse eilandje Lampedusa. De afgelopen weken zijn daar weer talloze vluchtelingen om het leven gekomen nadat boten waarmee ze naar Europa poogden te vluchten verongelukten.

Premier Rutte zegde op de Europese top wel toe om een surveillancevliegtuig van de Nederlandse kustwacht in te zetten. Deze moet de eerste drie weken van december patrouilleren boven de Middellandse Zee om bootvluchtelingen op te sporen.

De EU-leiders hebben besloten een taskforce in te stellen. De taskforce moet met praktische aanbevelingen komen om de problemen het hoofd te bieden.

De EU-lidstaten hebben vrijdag besloten de strijd tegen mensensmokkel en mensenhandel op te voeren. Niet alleen binnen de lidstaten, maar in de landen waar de migranten vandaan komen en doorheen reizen. Europees president Herman van Rompuy benadrute dat het niet alleen gaat om bestrijden van mensensmokkel en -handel, maar ook om ontwikkelingshulp. Wanneer de economische situatie in de landen van herkomst verbetert, zullen wellicht minder mensen proberen naar Europa te vluchten, is het idee.

NOS schrijft over de kwestie:

Italië en andere Zuid-Europese landen willen dat Europese lidstaten meer hulp bieden bij de opvang van illegale immigranten. Duitsland en andere noordelijke lidstaten voelen daar niets voor omdat zij de meeste asielaanvragen te verwerken krijgen. Gisteren en vandaag werden in de buurt van Lampedusa meer dan 800 migranten uit bootjes opgepikt. Begin oktober kwamen bij het Italiaanse eiland meer dan 400 mensen om, toen de boot waarop zij zaten in brand vloog en zonk.

NRC: Rutte wil geen bootvluchtelingen opnemen

Lees ook op Joop: Europese Commissie wil ‘reddingsmissie’ voor bootvluchtelingen

Geef een reactie

Laatste reacties (108)