Laatste update 14:39
65

Rutte doet een Trumpje, hekelt ‘Zwarte Piet-extremisten’ aan beide kanten

Premier Rutte heeft zich in een reactie op het racistische geweld tegen anti-Zwarte Piet-demonstranten afgelopen weekend uitgesproken tegen ‘Zwarte Piet-extremisten, voor en tegen’. Daarmee echoot de premier de Amerikaanse president Trump, die – na een extreemrechtse mars in Charlottesville waarbij geweld en een moord werd gepleegd door openlijke neonazi’s – zei dat er ‘very good people’ onder de racistische betogers waren en dat het geweld van ‘both sides‘ zou zijn gekomen.

Dit weekend werden anti-racisten die demonstreerden tegen de racistische fantasiefiguur Zwarte Piet belaagd, bespuugd, bespot, bedreigd en met voorwerpen bekogeld, zoals in Eindhoven, waar Vice schokkende beelden registreerde:

Ook infiltreerden neonazi’s de reguliere Sinterklaasoptochten en werden er tientallen mensen opgepakt, die anti-racisten wilden aanvallen. Nadat Amnesty International en GroenLinks-leider Jesse Klaver al opriepen om het racistische geweld te veroordelen, was de reactie van onze premier:

De aso’s die zich afgelopen zaterdag hebben laten zien, verpesten het voor iedereen, zeker voor de kinderen. Als er kinderen bij zijn, moeten wij ons gedragen als volwassenen. Ik heb helemaal niets met Zwarte Piet-extremisten, noch voor noch tegen. Die discussie kun je voeren in praatprogramma’s of in ieder geval op een fatsoenlijke manier.

In Amsterdam en Utrecht, waar Zwarte Piet vervangen is door een Piet met roetvegen, waren geen noemenswaardige incidenten tijdens de intocht.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)