206

Rutte draait bij: toch ‘perspectief’ voor Paars-plus

VVD-leider benoemde woensdag na gesprek met informateur alleen nog de 'randvoorwaarden die de VVD aan zo’n combinatie verbindt'... Ook andere partijen hinten op beweging richting Paars-plus...

Een Paars-plus kabinet van VVD, PvdA, GroenLinks en D66 komt dichterbij. Voor het eerst in het bijna drie weken durende formatieproces liet VVD-leider Mark Rutte woensdag allerlei reserves achterwege. Informateur Herman Tjeenk Willink ontving woensdag achtereenvolgens de fractieleiders van VVD, PvdA, D66, GroenLinks en CDA. Alle partijen suggereerden dat er beweging in de formatie zit in de richting van een Paars-plus-regering. Dat meldt de Volkskrant.

Anderhalve week geleden brak VVD-leider Rutte de eerste verkennende besprekingen over Paars-plus af met de woorden dat hij “geen perspectief” zag.

Na afloop van zijn bezoek aan de informateur benoemde Rutte woensdag alleen nog de “randvoorwaarden die de VVD aan zo’n combinatie verbindt” als obstakel voor Paars-plus. De andere partijleiders kennen die, stelde Rutte. Als ze ermee akkoord gaan daar open over te praten, dan kan dat, zo schrijft de Volkskrant donderdag.

Maar ondervangt dat ook het probleem dat Rutte en zijn VVD in een coalitie met drie linkse partijen zouden belanden? Waar hij een week geleden nog moeilijk keek, antwoordde hij nu met een stellig en opgeruimd: “ja”.

Dat kan worden opgevat als een open uitnodiging. Zowel PvdA-leider Job Cohen, D66-voorman Alexander Pechtold als Femke Halsema van GroenLinks hebben meermalen gezegd dat ze “geen taboes” kennen. “Ik ben niet van de schriftlezingen”, analyseerde Pechtold. “Maar hier zie ik toch verschillen met vorige week.”

Lees hier verder

Geef een reactie

Laatste reacties (206)