65

Rutte dreigt Oost-Europa met nieuwe grenscontroles om opvang asielzoekers

Mark Rutte heeft gedreigd de West-Europese grenzen te sluiten voor Oost-Europeanen wanneer die landen niet meer asielzoekers willen opvangen. De premier zei dat in een interview in Nieuwsuur. Volgens Rutte is het lidmaatschap van de Schengenzone waarbinnen paspoortvrij gereisd kan worden niet vrijblijvend en zullen de Oost-Europese landen hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

In het interview zei Rutte:

Het is niet acceptabel dat een paar landen de meeste vluchtelingen opvangen. Wat we als westelijke landen kunnen doen is onze eigen grenscontroles weer invoeren tussen dit deel van Schengen en dat deel.

Volgens de premier zijn landen in Oost-Europa ‘trots’ op hun Schengenlidmaatschap maar dat bij dat lidmaatschap ook solidariteit hoort. Als voorbeeld noemde hij Hongarije die op geen enkele manier asielzoekers wil ondersteunen, ook wanneer de betreffende asielzoekers helemaal niet naar Hongarije willen maar naar een ander Europees land. In Hongarije geldt inmiddels een wettelijk verbod op het helpen van asielzoekers die daardoor in een soort niemandsland aan de grens gevangen zitten zonder dat hulporganisaties zich over hen mogen ontfermen.

Rutte:

Je moet laten voelen aan de Oost-Europeanen, ‘ja vrienden luister, het is niet zo dat je alleen maar dingen uit Europa kunt halen. Je zult ook solidair moeten zijn’.

De premier zei zijn plan voor nieuwe grenscontroles inmiddels te hebben besproken met de Franse president Macron. Wat die van het plan vindt is niet bekend. Rutte gaat nog in gesprek met de Duitse bondskanselier Merkel.

Beeld: Screenshot Nieuwsuur

Geef een reactie

Laatste reacties (65)