Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte: 'Geen premier minderheidskabinet'

  •  
31-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
rutte_300_02.jpg
VVD-leider in Buitenhof: Bij minderheidskabinet schuif ik iemand anders naar voren … Wie wordt het?
Als er een minderheidskabinet wordt gevormd van VVD-CDA met ruggesteun van de PVV dan wordt Rutte geen premier. Dat zei Rutte zelf op 23 mei in Buitenhof.
Door redactie Joop
Rutte zei dat hij in de Kamer blijft als er na de verkiezingen een moeilijke uitslag zou zijn met een lastig kabinet. “Als er een ingewikkeld kabinet moet worden samengesteld dan hebben wij andere mensen achter de hand.” Hij noemde daarbij expliciet de voorbeelden van een vijfpartijen-coalitie of een minderheidskabinet. In dat geval heeft de VVD ‘goede mensen’ die in plaats van hem premier kunnen worden. Presentator Jeroen Smit vraagt of hij doelt op Neelie Kroes. Rutte beaamt dat maar zegt dat er ‘ook anderen’ zijn. 
“Het is normaal in Nederland dat de lijsttrekker van de partij de die grootste wordt premier wil worden, ik ambieer die functie vanzelfsprekend ook, maar ik zeg er meteen bij dat als er een ingewikkelde politieke situatie ontstaat, kan het zijn dat we iemand anders vragen.”
Dus rijst de vraag welke VVD-er premier van Nederland gaat worden? Kroes? Opstelten? Kamp?
Of gaat Rutte al draaien nog vóór hij zijn eerste besluit als premier heeft genomen?

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.