Laatste update 12:18
34

Rutte haalt bakzeil, Zijlstra niet naar de Wereldbank

Halbe Zijlstra is niet langer kandidaat voor het Nederlandse bewindvoerderschap van de Wereldbank. Dat meldt het AD woensdag. De oud-VVD-minister van Buitenlandse Zaken heeft zich teruggetrokken na de commotie die ontstond nadat Zijlstra werd voorgedragen voor de functie.

Mark Rutte zelf hield tot het laatste moment vast aan de kandidatuur van Zijlstra, die verder niet over noemenswaardige kwalificaties beschikt om in aanmerking te komen voor de functie. In die volharding stond de premier lijnrecht tegenover de ministers Hoekstra (CDA, Financiën) en Kaag (D66, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Het was aan Hoekstra en Kaag om Zijlstra formeel voor te dragen, maar zij vonden dat niet passen, krap een half jaar na het aftreden van Zijlstra.

Wie nu de opvolger wordt van de zittende Nederlandse bewindvoerder Frank Heemskerk is onbekend. Uiterlijk in augustus willen de landen waarvoor Nederland een bewindvoerder levert weten wie de kandidaat is. Halbe Zijlstra heeft besloten een baan te accepteren in het bedrijfsleven.

cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Geef een reactie

Laatste reacties (34)