46

Rutte: ik haat de brexit

“Ik haat de brexit van alle kanten. Ik ben anglofiel. U bent een van onze geliefdste partners. Maar de brexit is een besluit van het Britse volk en ik kan niets inbrengen tegen democratie.” Dat zei premier Mark Rutte donderdag in Brussel voor de camera’s van de BBC. Hij zei te hopen dat het Verenigd Koninkrijk ook na het vertrek uit de EU een band behoud met de Europese interne markt en douane unie.

Tegen het ANP zei Rutte verder dat hij elk klein beetje invloed inzet om het Verenigd Koninkrijk ,”nog eens te laten nadenken” over de relatie met de EU. Hij zei te hopen dat daar door het verlies van May tijdens de verkiezingen op 8 mei ruimte voor komt.

Ook Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad hoopt dat het Verenigd Koninkrijk de Brexit terugdraait en in de Europese Unie blijft. “De Europese Unie is gebouwd op dromen die onhaalbaar leken. Dus: wie weet?” Vervolgens citeerde Tusk uit ‘Imagine’ van John Lennon: “You may say I’m a dreamer. But I’m not the only one”.

Niet alleen Rutte en Tusk speculeren op een terugdraai van de Brexit. Ook de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, Europees parlementslid Guy Verhofstadt en de Franse president Emmanuel Macron zeiden al dat de Britten welkom blijven.
Vooruitlopend op het vertrek van de Britten is Nederland inmiddels wel druk bezig nieuwe ‘vrienden’ in de EU te zoeken. ,,Als men het heeft over de Frans-Duitse as, dan denk ik: en de Frans-Nederlandse as dan? Ik wil mee vormgeven in Europa. Daarvoor is samenwerking nodig”, aldus de premier.

De afgelopen weken heeft Nederland, samen met België en Luxemburg, actief toenadering gezocht tot verschillende andere EU-landen. Waaronder de Baltische staten, Scandinavië, Polen, Slovenië, Hongarije, Tsjechië en Slowakije.

Bron: ANP, DeMorgen

Geef een reactie

Laatste reacties (46)