90

‘Rutte hakt knopen niet door’

Hervorming Randstad met veel aplomb aangekondigd… Concrete plannen blijven uit

Premier Mark Rutte wilde de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland samen laten smelten. Dat staat in hoofdstuk één van het regeerakkoord. De onderhandelingen zijn van start, maar minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) is nog niet met concrete plannen gekomen. Wat wel duidelijk is: Zuid-Holland doet niet mee en blijft zelfstandig.

De Volkskrant schrijft:

Het ontrafelen van de bestuurlijke kluwen in Nederland is een paradepaardje van Rutte. Onder zijn leiding onderhandelt een zware regeringsdelegatie nu in het Catshuis met lokale bestuurders om de impasse te doorbreken. Het idee van één Randstadprovincie is in elk geval losgelaten, melden bronnen. Wel wordt gesproken over verregaande samenwerking tussen Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Zuid-Holland zou zelfstandig blijven.

Donner zou voor de zomer een visie op bestuurlijke hervorming van de Randstad presenteren, maar deze bleef uit. In plaats daarvan stuurde hij de lokale bestuurders een ‘grove schets’ waarin hij aandringt op verregaande samenwerking, maar de bal bij de bestuurders legt: ‘Ik wacht uw stappen in deze af’.

D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw reageert: “Na vijftien jaar van rapporten wordt het tijd dat Rutte knopen doorhakt.” Hij herinnert de premier er aan dat ‘een krachtig bestuur’ in hoofdstuk één van het regeerakkoord met ‘veel aplomb’ staat aangekondigd.

Het kabinet zegt minder bestuurslagen te willen, maar lijkt vooralsnog niet te weten hoe de bestuurlijke kluwen te ontrafelen. Zo is het van plan de ‘Infrastructuur Autoritair’ op te richten, een instituut dat alles rond wegen en openbaar vervoer moet regelen. De oprichting hiervan betekent echter dat er juist een bestuurslaag bijkomt.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (90)