64

Rutte heeft geen zin in debat over vluchtelingen

Premier schuift belangrijk gesprek tussen regering en oppositie af op onervaren staatssecretaris

Er zal voorlopig geen debat plaatsvinden tussen premier Rutte en de Tweede Kamer over de vluchtelingenproblematiek in Europa. Regeringspartijen VVD en PvdA zien namelijk niets in het verzoek van Jesse Klaver (GroenLinks). Een verzoek dat wèl gesteund wordt door de gehele oppositie.

De toch al schrijnende migratieproblematiek in Europa wordt met de dag erger. Maandag trof de Oostenrijkse politie tijdens een verkeerscontrole honderden migranten aan die zich in verschillende voertuigen verborgen hielden. Vorige week werd in Oostenrijk nog een verlaten vrachtwagen aangetroffen met daarin de lijken van 71 migranten. Zaterdag arriveerden ruim vierduizend vluchtelingen op het Griekse Lesbos, waardoor het totaal aantal vluchtelingen op het eiland nu rond de 13.000 ligt.

De Duitse bondskanselier Merkel heeft laten weten het Europese gesteggel over de spreiding van vluchtelingen zat te zijn. De Duitsers zijn voorstander van een ruimhartiger asielbeleid. Om uit de impasse te komen waarin de andere lidstaten lijken te verkeren, heeft Merkel al gedreigd het Schengenverdrag op te zeggen. Hiermee zet Merkel flinke druk op het debat in een poging de andere EU-leiders het Duitse voorbeeld te laten volgen.

Pas op 14 september overleggen de ministers van de EU-lidstaten in Brussel over de vluchtelingenproblematiek in Europa. Klaver wilde voorafgaand aan dit overleg van de premier weten wat hierbij de inzet zal zijn van het Kabinet. Terwijl regeringsleiders als Merkel en de Franse premier Valls, maar ook bijvoorbeeld de premiers van IJsland en Polen in debat gaan met hun parlement, duikt Rutte. Volgens Malik Azmani van de VVD is een gesprek met de staatssecretaris voldoende.

Beeld-CC: Roel Wijnants

cc foto: ANP 

Geef een reactie

Laatste reacties (64)